Розказувати, не можна мовчати

Проблема домашнього насильства під час війни не стає менш важливою, іноді навіть навпаки. Як показує світова практика, екстремальні ситуації лише загострюють про­блеми людей, які були в родині.

Через війну людям стає важ­че отримати необхідну допомо­гу. Часто українці переїжджають у безпечніші місця, а довкола стає менше людей, які могли би допомогти. Виникають проблеми з пересуванням (перебої у роз­кладі громадського транспорту, проблеми з пальним). В таких умовах залежність від кривдни­ка зростає.

Але це не означає, що на таке немає ради!

Щойно ви зрозуміли, що у ва­ших стосунках є прояви насил­ля, не варто зволікати — віддразу звертайтесь за допомогою:

  • екстрений виклик поліції — 102;
  • урядова гаряча лінія з про­тидії торгівлі людьми, запобі­гання і протидії домашньому на­сильству, насильству за ознакою статі, насильству стосовно дітей — 1547;
  • єдиний контакт-центр сис­теми безоплатної правової до­помоги — 0 (800) 500335 (116123).

Продумайте власний чіткий алгоритм для захисту від агресії.

Спілкуйтеся! Кривдник най­більше боїться розголосу. Го­воріть із друзями та родичами, яким довіряєте. Розкажіть їм про свою ситуацію.

Тримайте постійний контакт із рідними. Вони мають знати, де ви перебуваєте і чи все у вас гаразд.

Попередьте сусідів і близьких про ймовірну небезпеку. Попросіть їх якнайшвидше звернутися до поліції у разі необхідності.

Знайдіть безпечне місце в приміщенні. Воно повинно бути розташоване недалеко до ви­ходу.

Подумайте про місце, де ви зможете безпечно переночува­ти. Ліпше, якщо це буде декіль­ка місць. Продумайте маршрут, яким швидко туди дістанетеся. Це може бути як дім друзів, так і притулок для постраждалих.

Сховайте в таємному місці оригінали важливих документів; якщо не вдастьсяпринаймні їх копії. Відкладіть певну суму гро­шей, телефон із сім-картою. У вашому мобільному мають бути записані номери важливих теле­фонів та адреси. Встановіть на свій смартфон спеціальний бот.

Тримайте речі першої потре­би в одному приміщенні, щоби якнайшвидше їх зібрати. Не за­бувайте одяг та ліки для себе і, за потреби, для дітей.

Не залишайте підказок, які би допомогли кривднику вас зна­йти.

Як тільки будете в безпеці, не зволікайте та повідомляйте в по­ліцію.

Можливо, ці поради здадуть­ся вам очевидними, але саме прості та очевидні речі зазвичай рятують життя.

Косівський РВП ГУНП.

«Гуцульський край», №30, 29.07.2022 року

Share