Пішов стежиною батька

19 червня в Україні відзначають День медичного працівника

Лікар-педіатр Сергій Олійник уже понад 10 років працює у Косівській центральній районній лікарні. Донедавна у цьому медзакладі майже чотири десятки літ вів прийом дітей і виїжджав на виклики до хворих його найближчий наставник — батько Леонід Тихонович Олійник, котрий зараз перебуває на заслуженому відпочинку. Син гідно продовжує родинну професійну естафету.

КНП «Косівська ЦРЛ» небезпідставно визначена опорною лікарнею на три райони. Вона має всю необхідну лікувально-діагностичну базу, обслуговуючу інфраструктуру, яку належить мати медзакладам такого рівня. А головне — фаховий, висококваліфікований медичний персонал. Про це неодноразово доводилося чути на різних нарадах, семінарах, де таку оцінку давали косівським медикам обласні профільні спеціалісти. Ба більше, у Косівській ЦРЛ виплекалось чимало відомих лікарських династій: Іликів, Хоминів, Степанченків, Кіящуків, Скробачів, Фазанів, Балашів, Гасанів, Козаків і, даруйте, якщо ще когось не згадав.

Від різних людей: знайомих, рідних і навіть своїх колег — доводилося чути чимало схвальних відгуків про лікаря-педіатра Сергія Олійника як фахівця своєї справи. Хоча таку оцінку пацієнти дають не відразу.

Молодого лікаря часто сприймають насторожено, придивляються — чи уважний, привітний. З приводу діагнозу й правильності назначень можуть звернутися до іншого педіатра, щоб не мати жодних сумнівів.

Визнання приходить лише з часом, і це цілком природньо. Адже професія лікаря вимагає високої обізнаності, щоб прийняти єдино правильне рішення, від якого залежить чуже життя. А ще дитячий лікар має бути дуже доброю людиною, відчувати чужий біль, щоб допомагати по-справжньому.

Звісно, у розмові з Сергієм Леонідовичем я не почув від нього особистих одкровень. Важливо, що, на думку маленьких пацієнтів і їхніх батьків, він якраз і відповідає таким критеріям.

Сергій Олійник народився на Рівненщині, в селі Млинів, у сім’ї лікаря-педіатра Леоніда Тихоновича та фармацевта Світлани Ярославівни. Коли йому виповнився рік, родина переїхала до Косова.

Тато працював лікарем-педіатром у Косівській центральній районній лікарні, мама — провізором у міській аптеці. До речі, батьки переконували сина не обирати їхніх професій, але родинні гени «вирішили» інакше. До речі, дід Сергія по маминій лінії, Ярослав Васильович Сенчук, свого часу був головою Косівського райвиконкому.

Сергій навчався на лікувальному факультеті Львівського національного медичного університету ім.Данила Галицького, який закінчив у 2009 році. Інтернатуру заочного й очного циклів проходив у Косові та Львові. З грудня 2011 року працює лікарем-педіатром в дитячій поліклініці Косівської ЦРЛ.

З дружиною Жанною Романівною, лікарем-кардіологом терапевтичного відділу ЦРЛ виховують двох донечок дошкільного віку.

Сергій Леонідович зізнається, що до його пацієнтів потрібен особливий підхід. Кожна дитина має характерну поведінку, не завжди може сказати, що її турбує, показати місце, де болить. Тому дуже важливо комунікувати з батьками. Таке спілкування у медицині називають терміном «комплайнс», що буквально означає — порозуміння з мамою: аби потім не виникало ситуації, коли після назначення лікарем трьох-чотирьох препаратів, мама ще перепитує в аптекаря, які з цього списку ліків давати дитині, а що навіть не конче купувати.

За словами Сергія Леонідовича, освіченість батьків є вагомим чинником у розвитку дитини. Незаперечною аксіомою для них мають стати три речі: максимально тривале грудне вигодовування для дитини; здорове і раціональне харчування; дотримання режиму дня, залежно від віку дитини. В останньому пункті йдеться й про певний період фізичного навантаження. Шкідливо проводити час з гаджетами, як це зараз часто спостерігаємо. І звичайно, важливим є дотримання календаря щеплень, з яких 10 є обов’язковими та безкоштовними.

Зараз у медиків уже не такий напружений режим роботи; як був під час пандемії ковіду. Сергій Леонідович зітхає з полегшенням, згадуючи той. період як страшний сом, коли щодня доводилося приймати більше 30 пацієнтів. Зараз має 10–15 відвідувачів, яких приймає, в основному, за попереднім записом, щоб не створювати черг.

— Зараз, у цей порівняно спокійний період, ми займаємося профілактичною роботою, вакцинацією згідно з календарем щеплень, — розповідає лікар-педіатр. — Також інформуємо батьків про проходження їхніми дітьми медичного огляду, бо чомусь всі медогляд відкладають на серпень — останній місяць перед школою.

Сергій Олійник уже 12 років займається лікарською практикою. За час роботи в Косівській ЦРЛ здобув повагу серед колег і визнання серед пацієнтів. Працює з повним лікарським навантаженням. При рекомендованій НСЗУ кількості 900, має 1100 декларантів.

Сергій Леонідович — лікар першої кваліфікаційної категорії, здобув звання обласного тренера з ефективного консультування з питань імунізації. Його вибір стати лікарем був свідомим — і про це не шкодує.

Ігор Сусак.
«Гуцульський край», №24, 17.06.2022 року

Share