Щоб не сталося біди

У с. Пістині Косівської територіальної громади виявили лисицю зі сказом. З цього приводу в райдержадміністрації, під головуванням начальника відділу з питань мобілізаційної, оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами РДА Володимира Зузяка, відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії; За її рішенням, щоб не сталося біди, вжито ряд важливих заходів.

Такий випадок стався в мисливському угідді (урочище Ділок) поблизу Микитинців, де в лисиці, як встановлено результатами лабораторного дослідження, виявили сказ. Головний спеціаліст Косівського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області В.Волковецький доповів, що кожного року в зимовий період проводять контрольно-діагностичний відстріл лисиць для вивчення епізоотичної ситуації щодо сказу в дикій природі. Щоразу лисиць відправляють на лабораторне дослідження.

В однієї з двох, що були відстріляні останніми, виявили сказ. Володимир Іванович наголосив, що сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система, супроводжується паралічами і завжди закінчується летально. А голова РО УТМР Ярослав Сусак зауважив, що в районі популяція лисиць перевищує допустимий нормативний показник. Плановий відстріл здійснювати проблемно, бо в районі більше 30 тис. га лісових угідь належать до природно-заповідного фонду НПП «Гуцульщина», де заборонено будь-яке полювання.

На засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії урочище Ділок в с. Пістині визнано неблагополучним з прилеглими угіддями та лісовими масивами. Також затвердили план комплексних заходів щодо ліквідації сказу на неблагополучній території, там ввели карантинні обмеження та вживають заходів з локалізації захворювання у виявленому осередку.

В урочищі Ділок і загрозливій зоні заборонено проведення промислового і ліцензійного відстрілу диких тварин, їх відловлювання й вивезення. У лісових угіддях довкола с. Пістиня здійснюватимуть обхід та обстеження з метою виявлення хворих, підозрілих у захворюванні чи трупів тварин. Проводитимуть профілактичну вакцинацію усіх сприйнятливих тварин проти сказу та наголошуватимуть власникам домашніх улюбленців щодо дотримання правил утримання собак, кішок і хижих тварин.

До речі, останній випадок виявлення сказу на Косівщині був у с. Лючі у 2015 році.

Ігор Сусак.
«Гуцульський край», №3, 21.01.2022 року

Share