COVID-19 та вітаміни: пити чи не пити?

Не піддається сумніву той факт, що хороше забезпечення організму вітамінами та мікроелементами є необхідним для нормального функціонування імунної системи. Однак, на сьогодні перед лікарями всього світу постає важливе питання — чи можуть вітаміни пом’якшити перебіг COVID-19 та попередити розвиток ускладнень?

Дослідники з Медичної школи Бостонського університету проаналізували, як рівень вітаміну О в крові впливає на тяжкість захворювання та рівень смертності від COVID-19. Науковці зібрали зразки крові у 235 пацієнтів і виміряли рівень вітаміну О, у них під час перебування в лікарні. Виявилося, що пацієнти з COVID-19 з достатньою кількістю вітаміну О мають набагато менший ризик несприятливих клінічних результатів (серйозних ускладнень або смерті). Зокрема, автори виявили, що порівняно з пацієнтами з дефіцитом вітаміну й пацієнти старше 40 років із адекватним рівнем вітаміну й мали на 51,5% менший ризик померти від інфекції.

Дослідження впливу вітамінів і мікроелементів на процес зараження коронавірусом та можливості запобігання COVID-19 тільки розпочато, і необхідні подальші дослідження. Але слід зазначити, що збалансоване харчування та достатнє забезпечення необхідними речовинами є основою міцного імунітету. Найчастіше для профілактики COVID-19 українці вживають вітамін й, цинк та вітамін С.

Вітамін О (кальциферол) важливий для здоров’я кісток, зубів і м’язів. Дефіцит вітаміну О може спричинити в дітей рахіт — хворобу, при якій деформуються кістки, або в дорослих стан, при якому кісти стають крихкими. Вітамін 6 також сприяє зміцненню імунітету та запобіганню інфекційних захворювань.

Українське населення загалом відчуває дефіцит вітаміну О, адже люди дедалі рідше перебувають на сонці, щоб ультрафіолетові промені при контакті зі шкірою запустили механізм виробництва власного вітаміну О. Багато вітаміну О є в м’ясі та рибі. У менших кількостях — у яєчних жовтках, коров’ячому молоці і продуктах, виготовлених з нього, зокрема, у вершковому маслі, сирі. Добова норма вітаміну й для дорослої людини коливається в межах 400–500 МО, залежно від індивідуальних потреб організму.

Вітамін С (аскорбінова кислота) володіє антиоксидантними властивостями Т захищає організм від згубного впливу вільних радикалів, наприклад тих, що утворюються під час запалення. Також він стимулює утворення у крові лейкоцитів, що підсилює та прискорює захисні реакції організму. Велика концентрація вітаміну С є в шипшині, чорній смородині, ківі, солодкому перці, полуниці та цитрусових. Норма вітаміну С для дорослої людини — 400 мг на день.

Цинк також допомагає імунній системі людини подолати віруси, зміцнюючи епітеліальні клітини дихальної системи, сприяючи підсиленню природного бар’єру. Цинк бере участь у стимулюванні імунних клітин до виявлення та знешкодження вірусів. Цинк є у гарбузовому насінні, мигдалі, кунжуті, шпинаті, тофу, квасолі, гороху, мушлях. Добова доза цинку становить 11 мг для чоловіків та 8 мг для жінок.

Виснажений організм після коронавірусної інфекції потребує відновлення, тому людям, які перехворіли на COVID-19 варто скерувати всі зусилля на зміцнення імунітету та здоров’я. На жаль, не існує чарівної пігулки, яка може за раз зміцнити ваше здоров’я, але є здоровий спосіб життя та правильне харчування.

Найважливішими правилами здорового харчування є:

  • Більшу частину щоденної їжі мають складати овочі, зелень, фрукти, що є джерелом необхідних вітамінів і мікроелементів.
  • Варто вживати морську рибу щонайменше двічі на тиждень.
  • Надавати перевагу цільно-зерновим крупам, хлібу тощо.
  • Вживати рослинні олії, що мають велику концентрацію поліненасичених жирних кислот, натомість уникати надмірного споживання насичених жирних кислот тваринного походження, наприклад, маргарину.
  • Споживати ягоди свіжі чи свіжозаморожені, не забувати про горіхи.
  • Уникати напівфабрикатів.
  • Зменшити вживання продуктів, що мають велику кількість додаткової солі чи цукру.
  • Пити достатню кількість води.

Наразі немає чітких рекомендацій щодо вживання вітамінів О і С та цинку людям з метою профілактики COVID-19 чи для лікування коронавірусу. Однак, вітаміни та мікроелементи мають вирішальне значення для нормальної роботи імунної системи та підвищення опірності організму до інфекційних захворювань.

Матеріал підготували викладачка кафедри медичної та фармацевтичної хімії Юліана ЛУКАНЬ, асистент кафедри медичної біології та генетики Владислав ЙОСИПЕНКО Буковинського державного медичного університету.

«Гуцульський край», №1–2, 14.01.2022 року

Share