Боротьба за незалежність триває і зараз

Період визвольної боротьби за незалежність України 40-х — 50-х років минулого століття часто згадуємо сьогодні. На жаль, дуже мало залишилося очевидців тих подій, а ще менше — учасників. Про це вели мову на зборах Косівської районної станиці Братства ОУН-УПА, а також під час презентації книжки «Ми полягли, не ставши на коліна…». Заходи відбулися за участю голови районної ради Зеновія Томащука.

Сучасне пов’язане з минулим

У незалежній Україні вже сьомий рік іде війна. Кажемо, що неоголошена, але в ній чи не щодня гинуть захисники суверенітету нашої держави. Маємо втрати серед військових і мирного населення окупованих територій Донецької і Луганської областей. Ще раніше Росія анексувала Крим. Згадуємо, що воєнні і важкі роки боротьби УПА за свободу нашої країни далеко позаду. Але сьогодні маємо нові випробування, — наголосив голова управи Косівської районної станиці Братства ОУН-УПА Петро Підлетейчук.

Серед багатьох історичних документів і досліджень героїчну боротьбу вояків Української повстанської армії відображено і в книзі «Стежками «Відважного» і його побратимів», яка вийшла накладом 150 примірників 2019 р. Це ґрунтовне видання — результат 12-річної невтомної праці її авторів: Парасковії Сусак-Курендаш, Оксани Швед, Володимира Куриндаша. В основу книги покладено спогади старожилів сіл Вербовця, Старого Косова та Смодної, учасників визвольних змагань, які вижили в роки репресій, депортованих, котрі змогли повернутися на рідні терени, членів їхніх родин.

Також використано інформацію з різних документальних джерел (листів, довідок, публікацій у періодичних виданнях). Зібраний матеріал відображає визвольну боротьбу повстанців за незалежність України. Адже на території сіл Старого Косова, Вербовця і Смодної діяли боївки Відважного, Соломона, Грома у лавах УПА та збройного підпілля ОУН впродовж 1940–1954 рр. і прихильників цих формувань було задіяно більше 370 уродженців названих населених пунктів Косівщини.

У боях визвольного періоду загинули 44 вояків УПА, 108 повстанців засуджено, з 79 сімей було виселено 208 людей.

Книга «Стежками «Відважного» і його побратимів», яка присвячена світлій пам’яті полеглих борців за волю України і репресованим членам їхніх родин, потребує додаткового тиражу, бо є чимало охочих придбати її, — розповідає П.Сусак-Курендаш. — На зборах ми прийняли звернення до обласної ради про надання фінансової підтримки на її видання.

А ще Парасковія Іванівна висловила подяку Василеві Васильовичу Гуменюку — кандидатові біологічних наук, невтомному дослідникові національно-визвольної боротьби 1945–1952 років, авторові й упоряднику багатьох видань — за надзвичайно місткий і ґрунтовний вклад у написання книги «Стежками «Відважного» і його побратимів».

Ми і справді живемо в такий час, коли героїчне минуле часто пов’язуємо із сучасними реаліями. Бо й зараз маємо протистояти агресії, боронити волю й незалежність своєї держави від зазіхань північного сусіда. Дуже змістовно й переконливо про це сказав у своєму виступі учасник АТО-ООС . Микола Лаюк зі Старого Косова, котрий зазначив, що у бойових діях на сході України беруть участь чимало жінок. Вони, як і колись підпільниці, нарівні з чоловіками виконують складні й важливі завдання.

Їхні імена не маємо права забути

У Львіському видавництві Тараса Сороки побачила світ книжка «Ми полягли, не ставши на коліна…», яку підготували до друку Косівський філіал обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери та Косівська районна організація ВУТ «Просвіта». Вона присвячена 80-й річниці УПА. Книгу-меморіал загиблих у борні за волю України 1944–1954 років, вихідців з Косівського району, підготували за даними документів із розсекречених архівів радянських спецслужб — НКВД і МГБ. її упорядники: Василь Гуменюк, Людмила Луканюк, Віра Рак, Олег Рак, Богдан Глібчук.

Почну з того, чим цінне нове видання. У книжці подано понад 500 імен полеглих борців за волю України в період 1944–1954 років. І це важливо, бо їхні імена не маємо права забути. Василь Гуменюк — один з авторів книги, вважає що тих, хто коротав свій вік у тюрмах ГУЛАГу (а їм «давали» не менше як 10 років) було чи не вдвічі більше.

Адже Косівщина — край повстанський, проте ще й досі не складено повного реєстру борців за незалежність періоду 40–50-х років ХХ-го століття. Книга в міру можливостей ілюстрована збереженими світлинами, а прізвища полеглих подано за алфавітною назвою населених пунктів. Косів, як центр повіту і району, описано першим.

На презентації книги «Ми полягли, не ставши на коліна…» свої авторські вірші, присвячені героям УПА, читали лавреат обласної премії ім. Марійки Підгірянки Надія Пасічняк та Іван Павлюк, батько якого перебував у лавах УПА. Василь Гуменюк — один з авторів презентованого видання не зміг бути присутнім на цьому заході.

Василь Васильович надіслав вітального листа його учасникам, якого зачитала Людмила Луканюк. І в ньому є такі рядки: «… а те, що в 1991-му омріяна воля нам дісталася, як полюбляють деякі твердити «без єдиної краплі крові» — не варто розуміти буквально, адже за 600 років бездержавного животіння тої крові, як писав Тарас Шевченко, «не ріки — море розлилось!».

Ігор СУСАК.
«Гуцульський край», №1–2, 14.01.2022 року

Share