Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводять Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства»

Метою проведення акції «16 днів проти насильства» є привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї, щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та активізації партнерського руху органів державної влади, закладів освіти, громадських організацій до проблем насильства в сім’ї та захисту прав жінок і дітей.

Сьогодні дуже часто чуємо про те, що насильства в сім’ї не повинно бути. Проте, також часто ми чуємо про випадки скоєння чоловіком насильства над жінкою, батьків над дітьми. Найстрашніше те, що рамки сімейного насильства виходять за межі дому — і розширюють їх діти, які потерпають від насильства в сім’ї, скоюючи жорстокі вчинки у стосунках зі своїми однолітками. Такі ситуації спричиняють поширення булінгу.

Дорослі не можуть ізолювати дітей від важких ситуацій і переживань. Це вічна й невід’ємна складова життя. Але вони можуть допомогти вирішувати й створювати максимально сприятливе для цього середовище. Вирішувати, а не замовчувати чи заперечувати. Це особливо актуально в такому посттоталітарному суспільстві, як українське, наголошують експерти. «Діти булять, бо шукають спосіб висловлення агресивних почуттів, а також через власні страхи ізоляції. У такий спо’сіб намагаються позбутися відчуття безпорадності», — пояснюють дитячі психологи.

Інколи діти роблять це, бо самі пережили насилля над собою або ж не розуміють, якими мають бути межі в стосунках. «Сам винен», «стань на його місце», «будь вище цього» — найтиповіша реакція дорослих, яка призводить до хибних наслідків. Щоб припинити булінг, його треба визнати. Але в консервативних українських школах намагаються уникати конфліктних питань. Педагоги замовчують прояви булінгу, бо бояться зайвих проблем, розслідувань, кримінальних справ. А то й не розуміють, що їм робити з цим усім. Виникає необхідність тісної співпраці батьків і закладів освіти, з метою протидії та виявлення фактів насильства в сім’ї.

Рада Європи спільно з Міністерством освіти і науки України в рамках проекту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні» підготувала та адаптувала інформаційні матеріали, а саме:

  • Серія із 6-ти навчальних відеоуроків для батьків і дорослих, які працюють з дітьми та для дітей «Батьківство в епоху цифрових технологій»;
  • Буклет «Дізнайся про свої права в цифровому середовищі» з рекомендаціями Ради Європи щодо поваги, захисту та здійснення прав дитини в цифровому середовищі для дітей і молоді;
  • Всі ці та інші матеріали проекту «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні» доступні на сайті Міністерства освіти і науки України та Офісу Ради Європи за посиланням в розділі «Підвищення обізнаності та запобігання».

У сучасному світі поруч із добром і радістю вистачає місця для жорстокості та насильства. Насильству дорослих над дітьми, жорстокості одних дітей у відношенні до інших…

Змінити наш світ і зробити його лише добрим за один день не вдасться нікому, але можна принаймні спробувати зменшити число зла, акцентуючи увагу на цих питаннях та активізуючи співпрацю всіх суб’єктів соціальної роботи з протидії насильству.

Підготувала Наталія Гарбуз,
головна спеціалістка відділу правового забезпечення та підтримки сім’ї управління соціального захисту населення Косівської РДА.

Share