Ювілейна зустріч у музеї «Історія села Тюдова»

Кожної осені приходять до нас свято Покрови Пресвятої Богородиці і великі державні свята: День українського козацтва, День захисників і захисниць України, відзначаємо річницю створення УПА, а в Тюдові — це ще й День села.

Традиційно після святкової літургії в УПЦ та УАПЦ всі жителі села збираються 14 жовтня біля могили «Борцям за волю України», де священники відправляють панахиду за всіма загиблими за волю України в різні періоди її історії.

Цього року після панахиди, слів привітань від священників о.І.Сабадаша (УПЦ) та о. Д.Мішка (УГКЦ), старости Д. Колотила, депутата райради К.Луканюк, заступника голови Кутської селищної ради А.Василькевича, депутата Кутської селищної ради В.Подоляка, вчителька історії М.Чоланюк теж привітала присутніх з цим величним святом, а також презентувала картини на шевченківську тематику, написані художниками для шкільного музею, і запросила всіх на ювілейну зустріч.

Вона відбулася у Тюдівському ліцеї, в музеї «Історія села Тюдова», якому в 2011 році, тобто 10 років тому, було присвоєно звання зразкового. Це наш перший маленький ювілей.

Також цього року ми відзначали пам’ятні дати в житті відомих українців, яких щось пов’язує з Тюдовом, а саме: 160 років від дня смерті Тараса Шевченка, якому на Сокільській скелі встановили перший пам’ятник в Україні і світі у вигляді обеліска; 150 років від дня народження Лесі Українки та 165 років від дня народження Івана Франка, які були біля обеліска Кобзареві в 1901 році, тобто 120 років тому.

Світлина пам’ятника-обеліска, яку ще в 1971 році знайшов житель Тюдова, фельдшер, ветеран Другої світової А.А.Лубів, є в Інтернеті. Художник Петро Сахро в 1963 році написав картину «І.Франко та Л.Українка біля пам’ятника-обеліска Т. Шевченку на Сокільській скелі в Тюдові в 1901 році». Ця картина зберігається у будинку в м. Коломиї, де проживав П. Сахро, а зараз живе його син Ярослав Сахро, і її передадуть у музей міста.

З дозволу Я.Сахра художниця з Тюдова Галина Воробйова (Голюк) намалювала для музею «Історія села Тюдова» копію цієї картини. Художник Дмитро Гурей написав картину «Пам’ятник Т.Шевченку на Сокільській скелі роботи скульптора. В.Одрехівського» (сучасний). Художниця Наталія Довганюк (Сащук) намалювала картину обеліска зі світлини, а художник з м. Городище Черкаської області Олекса Близнюк написав на полотні обеліск зі світлини, де є гуцули, І.Франко і Л.Українка, і передав її у музей.

Т.Шевченко — син обох берегів Дніпра: мама Катерина Бойко — дочка опришка з Карпат Бойчука, а тато — з Черкаської області. Дуже символічно, що саме з Черкаської області до нас, в Західну Україну, потрапила ця картина. В шкільному музеї гостей привітала директор ліцею Ліля Марчук, колишній директор Богдан Чекіт, староста села Дмитро Колотило.

Марія Чоланюк провела екскурсію і висловила найщирі слова вдячності за подаровані картини Галині Воробйовій, Дмитрові Гурею, Наталії Сащук. Це безцінний дар для музею. В режимі онлайн особливу подяку передали художникові Олексі Близнюку з м.Городище Черкаської області, засновнику і керівникові народної студії образотворчого мистецтва «Шевченків край», який разом з В.Барчуком та іншими художниками і творчими людьми побував під Сокільською скелею на екскурсії 10 липня 2017 року, яку проводила автор цих рядків. Через чотири роки О.Близнюк згадав про Сокільське та передзвонив мені. Цей дзвінок був з Божої волі, бо на моє прохання черкаський художник намалював картину і подарував музею.

Ці картини висять на стіні біля бюста Т. Шевченка з липи, подарованого ще в 1989 році В. Одрехівським, заслуженим скульптором України, виконавцем сучасного пам’ятника Т. Шевченку на Сокільській скелі.

Присутній на зустрічі Ярослав Сахро, який приїхав з Коломиї, має тюдівське коріння. Він є внуком найпершого вчителя з Тюдова Петра Додяка, сином художника, родом із Рожнова, Петра Сахра та дочки П. Додяка — Мирослави. Він працює у музеї в Коломиї. Подарував нам книгу зі світлинами своїх з дружиною творчих, ексклюзивних виробів. Також дякуємо Тамарі Ватуйчак за ткацький верстат від родини Згутикових.

За круглим столом зав’язалася дружня, невимушена розмова між присутніми на зустрічі художниками, дирекцією ліцею, старостою, вчителями, депутатами К. Луканюк та Ф. Артимчуком, жителями села. Вели мову про школу, музей, про вояків УПА та воїнів АТО, які дивилися на присутніх зі світлин, що на стендах у музеї, про майбутнє України. З вояків УПА в Тюдові проживає Параска Іванівна Стрельнікова (Гурей), яку вдома особисто привітав зі святом староста Д. Колотило.

День видався дуже погожий і насичений приємними подіями. Світлини на згадку . збережуть пам’ять про цю ювілейну зустріч для наступних поколінь.

Марія Чоланюк,
вчителька історії Тюдівського ліцею.
«Гуцульський край», №43, 22.10. 2021 року

Share