Річківські школярі підкорили Говерлу

12 вересня двадцять юнаків і дівчат 10–11 класів Річківського ліцею, на чолі з класною керівничкою Галиною Василівною Пітиляк та автором цих рядків, піднялися на найвищу вершину Східних (Українських) Карпат — гору Говерлу, що має висоту 2061 м над рівнем Чорного моря.

Неймовірна радість, задоволення, гордість переповнюють усіх учасників сходження.

Хтось ступає на вершину вперше, дехто вдруге, втретє, а хтось — уже 43-й раз. На вершині враз зникає втома, відчуваєш чудесне полегшення, повертаються сили. Тут надзвичайно позитивна і потужна енергетика, яку відчувають усі підкорювачі вершин, тому-то і йдуть сюди дорослі і діти майже нескінченним потоком з усіх куточків України та ближнього зарубіжжя. А ще навколо бачиш гірські хребти, вершини — Свидовиця, Ґорґан, Покутсько-Буковинських гір, Чорногори, Трансільванських Альп. Із захватом слухали учні цікаві легенди, які оповідав керівник групи, зокрема про походження назви гори Говерли.

На вершині встановлено декілька пам’ятних знаків: хрест, 4-метровий бетонний стовп — позначення найвищої вершини, який стоїть ще з 1967 року. До 15-ї річниці Незалежності (2007 р.) на горі збудували обеліск, де закладено 26 капсул із землею зі священних місць кожної області України: «На Говерлі зібрані землі Твої, Україно!».

До 25-ї річниці незалежності України (2016 р.) учасники АТО поклали свій» пам’ятник. Меморіальну дошку «З нагоди 30-річчя відновлення незалежності України» встановлено 24.08.2021 р. «В честь пам’яті воїнів російсько-української війни, які віддали життя за волю рідної землі, та пошанування тих, хто продовжує їхню справу. Слава Україні! Героям слава!» — від побратимів Дрогобиччини.

І ми всі, перебуваючи далеко від цієї страшної війни, повинні пам’ятати про щоденний подвиг захисників України, віддавати шану загиблим і радіти життю.

Додому поверталися з цікавими враженнями, чудовим настроєм і сподіваннями повернутися сюди не раз. Своє сходження на Говерлу ми присвятили 30-річчю Незалежності України, Дню фізичної культури і спорту та Всесвітньому дню туризму.

Петро Григорчук,
вчитель предмета «Захист України» Річківського ліцею, керівник групи.

«Гуцульський край», №39, 24.09.2021 року

Share