СБУ отримала ще один задокументований доказ вербування ув’язнених українців російськими спецслужбами

Служба безпеки України викрила спецслужби окупаційної влади на вербуванні ув’язнених українців.

Використання психологічного тиску та факту залежності в’язнів від адміністрації виправної установи — так відбувалося вербування уродженця Донеччини, який зараз мешкає в Івано-Франківській області. Тоді чоловік відбував покарання в одній із колоній у Горлівському районі Донецької області.

За даними контррозвідки, незадовго до звільнення представник підконтрольного російським спецслужбам так званого «МДБ ДНР» запропонував засудженому співпрацю на шкоду інтересам України. Натомість пообіцяв швидке звільнення з-під варти та матеріальну винагороду в майбутньому.

Погодившись на конфіденційне співробітництво, чоловік отримав завдання зібрати інформацію про сили, засоби, місця дислокації, кількість техніки та чисельність підрозділів Збройних сил України в районі проведення ООС. Йшлося про підрозділи, які по ротації прибули на місце несення бойового чергування в один із населених пунктів поблизу лінії розмежування.

Зібрану інформацію чоловік повинен був передати через обумовлений канал зв’язку. Таким же чином мав отримати нові вказівки від свого куратора. Однак, повернувшись на підконтрольну українській владі територію, він ніяких дій на виконання завдань ворожих спецслужб не вчинив та відмовився від продовження контактів з ними.

Громадянин повідомив українській спецслужбі про всі обставини свого вербування. Надав інформацію й про відомі йому факти щодо спроб вербування інших засуджених співробітниками підконтрольного РФ «МДБ ДНР».

Івано-Франківський міський суд звільнив українського громадянина від відповідальності за вчинення державної зради на підставі ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України.

Таке рішення прийнято, оскільки чоловік не вчиняв жодних дій на виконання злочинного завдання іноземної спецслужби і добровільно повідомив про спробу свого вербування та про отримане завдання.

Share