Оптимізація не має означати — гірше

Приємна новина: до редакції зателефонував голова Косівської територіальної громади Юрій Плосконос і повідомив, що громада купила новий автобус для перевезення школярів. Випала нагода поговорити з керівником відділу освіти Косівської територіальної громади Іваном Яким’юком, розпитати, чия була ініціатива, за які кошти придбали транспортний засіб. Зрештою, сталося чимало змін. Як позначилися вони на системі освіти громади?

— Моє перше питання, пане Іване, оскільки я був у Яворові, побачив, що цей автобус — особливий, він двомостовий і призначений для проїзду в складних умовах. Адже йдеться про гірські населені пункти, особливо — важкодоступні в осінньо-зимовий період. Школярів якої місцевості будуть підвозити?

— Автобус придбано для Яворівського ліцею з метою підвезення учнів Яворів-Безульківської гімназії, яка на сьогоднішній день у стадії ліквідації. Чому у стадії ліквідації? Отримавши мережу закладів в межах громади та провівши аналіз, побачили, що вартість навчання учнів у окремих з них, в тому числі — в Яворів-Безульківській гімназії, є однією з найвищих. Вартість навчання включає в себе кошти з державного бюджету на оплату праці педагогічних працівників, а також видатки з місцевого бюджету на утримання закладу: це енергоносії та зарплата для технічного персоналу.

Загалом ці видатки складають приблизно 6,5 млн грн на один навчальний рік. Майже 5 млн грн — на оплату праці педпрацівників і 1.5 млн грн — на утримання закладу. До прикладу, вартість навчання в тому ж Яворівському ліцеї складає 42 тис грн за одного учня (оплата праці педагогічним працівникам та утримання закладу), а вартість навчання одного учня у Яворів-Безульківській гімназії — 102 тис. грн.

Також оптимізацію мережі проведено на підставі рекомендацій Департаменту освіти та Департаменту фінансів ІФОДА, в яких зазначалося щодо необхідності проведення відповідних заходів, адже за попередніми розрахунками на завершення року виникне незабезпеченість заробітною платою педагогічних працівників. Відповідно, провівши громадське обговорення, сесія Косівської міської ради прийняла рішення про ліквідацію кількох закладів, в тому числі — Яворів-Безульківської гімназії, як наслідок — виникла необхідність придбання автобуса.

Власне автобус придбали за залишок коштів освітньої субвенції, який був сформований на 1 січня 2021 року і складав 3 млн 49 тисяч гривень. Відповідно частину коштів спрямували на погашення фінансової незабезпеченості з виплати заробітної плати педагогічним працівникам, а решту коштів — на закупівлю автобуса.

Провівши такі заходи, збільшиться наповнюваність учнів у Яворівському ліцеї, що відповідно призведе до зниження вартості за навчання, орієнтовно до 36 тис. грн за одного учня в рік. Зекономлені кошти в перспективі можна буде спрямувати на поліпшення матеріально-технічної бази Яворівського ліцею: перекриття даху, утеплення фасаду, добудову пришкільного інтернату (пансіону) для перебування дітей з гірської місцевості.

— Озвучте, будь ласка, суму, в яку обійшовся автобус громаді та маршрут цього автобуса? За якою школою він буде закріплений? Мабуть буде складений графік маршруту для малих і більших школярів…

— Вартість автобуса 2 млн 363 тисячі 100 грн. Маршрут буде проходити від Яворівського ліцею в напрямку сіл Снідавки та Буківця. Інший автобус здійснюватиме маршрут в сторону с. Соколівки. Враховуючи ту ситуацію, що на сьогоднішній день підвезенню підлягають учні, що проживають від закладу освіти не після 3-х, а вже після 2-х кілометрів, відповідно кількість учнів збільшується. Тому такий автобус був вкрай необхідним.

— Особисто моя думка, що дуже правильно прийняв рішення голова громади про придбання автобуса, тим більше — двомостового, який має підвищену прохідність. Це зніме чимало питань з маршрутом, не виникатиме перешкод, учні будуть вчасно потрапляти в навчальні заклади. Ще би хотілося дізнатися скільки загалом шкільних автобусів є у нашій громаді. Чи всі вони в належному стані?

— Що стосується підвезення учнів Яворів-Безульківської гімназії цим автобусом зі сторони с. Снідавки, то для них це краще, враховуючи те, що маршрут підвезення буде здійснюватися з межі сіл Яворова і Снідавки, тобто учні, які раніше долали відстань до гімназії близько трьох кілометрів, будуть підвозити до Яворівського ліцею з початкової зупинки.

— Це приблизно три кілометри. Але є учні, які ще до зупинки долають немалу відстань…

— Тим учням, котрі живуть у віддаленій гірській місцевості треба буде підійти тільки до зупинки. Уточнюю, що ми свідомо не ліквідували філію Никовата, яка була в структурі Яворів-Безульківської гімназії. Здійснювати підвезення цих учнів ми не маємо змоги. Філія на сьогоднішній день буде у структурі Яворівського ліцею, як віддалений навчальний корпус для учнів 1–4 класів, там навчаються 9 учнів і працюють 2 педагоги. Що стосується автопарку відділу освіти, то він нараховує сім транспортних засобів. Частина з них потребують не те що ремонту, а заміни. Термін їх експлуатації вже достатньо великий.

Враховуючи ту ситуацію, що швидко оновити його ми не можемо, доводиться проводити ремонти, затрачаючи чималі кошти. Як я вже казав, ми маємо підвозити учнів, які проживають від закладу освіти на відстані вже не трьох, як було раніше, а з відстані двох кілометрів. їх кількість, звісно, збільшилася, тому придбання додаткових нових автобусів у нас — на часі і є обов’язковим.

— Скажіть будь ласка, скільки освітніх закладів, шкіл, працює в громаді, і скільки їх ліквідовано?

— У нашій громаді функціонує 32 заклади освіти: сім закладів дошкільної освіти, чотири початкових школи, одинадцять гімназій, вісім ліцеїв, два заклади позашкільної освіти. На сьогоднішній день у стадії ліквідації згідно з рішенням Косівської міської ради перебувають Косівський ліцей (вечірня школа), Яворів-Безульківська та Смоднянська гімназії. Відповідно, враховуючи фінансові ресурси, спільно із засновником (Косівська міська рада) робимо все, щоб поліпшити умови та якість отримання освіти.

Розмову вів Назар Кравчук
«Гуцульський край», №30, 23.07.2021 року

Share