Першосвятительський візит Митрополита Епіфанія

У суботу, 17 липня, у Косові з архіпастирським візитом побував Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Предстоятеля Помісної Української Православної Церкви урочисто зустрічали під звуки трембіт керівники району, міста — голова райдержадміністрації Петро Іванишин, голова районної ради Зеновій Томащук, Косівський міський голова Юрій Плосконос, духовенство, громадськість. Блаженнійшого Владику вітав благочинний Косівського благочиння, митрофорний протоієрей Іван Близнюк.

Подія для Косівщини справді велична. Відбулася вона в рамках триденного перебування Першосвятителя на Прикарпатті. Блаженнійший Митрополит Епіфаній у Косові очолив панахиду та помолився за спокій душі Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Володимира (Романюка) біля його пам’ятника в нашому місті. Адже саме в ці дні вшановуємо 26-ту річницю від дня смерті та трагічного поховання Патріарха.

Блаженнійшому владиці співслужили архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Коломийський і Косівський Юліан (на запрошення якого у Косові і побував Предстоятель ПЦУ) та численне духовенство (Косівщини, Верховинщини, Коломийщини) Коломийської єпархії. Під час богослужіння молилися чимало присутніх вірян, представників місцевої влади.

Нагадаю, що скульптурне зображення Патріарха Володимира в Косові було споруджено з благословення та ініціативи єпископа Юліана. У 2017 році владика відкрив і освятив його. Це єдиний пам’ятник духовному лідерові українського православ’я в Україні.

У своїй проповіді під час заупокійної молитви Митрополит Київський та всієї України Епіфаній, згадуючи Патріарха Володимира, уродженця ( за його словами) благодатної Гуцульської землі сказав: «Першосвятитель, який перебував на посаді 19 місяців зробив багато для становлення нашої Автокефальної Помісної церкви. Він усе своє життя присвятив, щоб наша Церква була справді вільною, незалежною, за це його називаємо — мучеником. Він був добрим пастирем Церкви Христової і пройшов ті випробування таборами не одне десятиліття.

Господь сподобив його служіння і поставив Главою Української Церкви. Ним були закладені добрі основи на розбудову Української Православної Церкви. Напевно, на небесах він сьогодні радіє, що тут, на цій його малій батьківщині, ми зібралися й підносимо свої молитви. Бо, якби ми мали єдину Церкву ще з часів патріаршества Патріарха Володимира, я переконаний, що не було би окупації Криму і страшної неоголошеної війни на Сході України, яка щоденно забирає з життя найкращих синів і дочок. Але наша нація є духовно сильною і до кінця буде відстоювати свою територіальну цілісність і незалежність.

Ми згадуємо у молитвах Святійшого Патріарха Володимира як мученика і маємо продовжувати йти тим шляхом, який приведе нас до перемоги. До перемоги на Сході України у цій війні та перемоги єднання всіх православних українців навколо нашої столиці, навколо Київського престолу. А Господь, Який бачить наше прагнення, наше добре бажання щодо розбудови буде допомагати нам у цьому».

Блаженнійший Митрополит Епіфаній подякував громаді Косова за гідне збереження та шанування пам’яті Святійшого Патріарха Володимира. А учасники народного аматорського хору «Оберіг» Хімчинського будинку культури виконали пісню-посвяту Патріархові Володимиру.

Предстоятель помісної Української Православної церкви оглянув виставку експонатів та особистих речей Владики В.Романюка, яку організував у Косові музей-садиба Патріарха Київського та всієї Руси — України Володимира, що в с. Хімчині Рожнівської територіальної громади, почув цікаву розповідь про Його Святість з вуст директорки музею-садиби Оксани Федчук. Голова ПЦУ також був приємно вражений виставкою вишитих ікон майстрині сакрального мистецтва Орисі Козяк.

Ігор Сусак
«Гуцульський край», №30, 23.07.2021 року

Share