В Україні відкрили ринок землі

В Україні з 1 липня 2021 року запроваджено ринок землі сільськогосподарського призначення.

Перш за все кожна громада отримає право самостійно управляти земельними ресурсами, здавати їх в оренду, залучати інвесторів і створювати нові робочі місця всередині громади.

Відкриття ринку землі — надважлива подія для України. Це нові умови роботи приватного сектору фермерських господарств і великих аграрних підприємств. Кожен власник землі матиме змогу самостійно обробляти землю, здати її в оренду чи продати.

З 1 липня цього року право на купівлю землі мають фізичні особи в обсязі 100 гектарів, аз 2024 року — юридичні особи в обсязі до 10 тисяч гектарів. А якщо говорити про договір купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення, то також є певні обов’язкові вимоги до його укладення, а саме: мають бути — виключно безготівковий розрахунок, перевірка походження коштів, перевірка нотаріусом угоди та покупця на відповідність законодавству.

Також варто зазначити, що згідно з нормами закону продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності забороняється. Проте за органами державної влади та місцевого самоврядування залишається право надавати ці земельні ділянки і надалі в оренду.

На Прикарпатті в обробітку — 400 тисяч гектарів ріллі, 218 тисяч селян після розпаювання отримали у власність землю сільськогосподарського призначення. Середній розмір цієї земельної частки склав 1,1 гектара. Тому уже від сьогоднішнього дня, хто побажає, зможе продати свою землю. Вартість землі не повинна бути меншою за нормативно-грошову оцінку, яка в нашій області складає 26087 гривень за 1 гектар. З кожним роком вартість її зростатиме.

Запуск ринку землі сприятиме розвитку аграрної галузі та відродженню українського села, — наголошують в департаменті агропромислового розвитку ОДА.

За повідомленням Івано-Франківської ОДА.

Share