У Любліні встановили пам’ятник священникові Омелянові Ковчу з Космача

Отець Омелян КОВЧ був п’ятою, наймолодшою дитиною у священничій українській родині. Він народився 20 серпня 1884 року у селі Космачі. Здобув філософсько-теологічну освіту в Римі. Одружився з донькою священника. Сім’я виховувала шістьох дітей.

У січні 1943 року отця Омеляна Ковча німецькі фашисти арештували за порятунок євреїв і посадили у тюрму на Лонцького у Львові. Взимку 1943 року він став в’язнем табору смерті у Майданеку під №2399, жив поруч із іншими в’язнями, переважно євреями. Наглядач Майданека, поляк за національністю, вдавав, що не бачить, як отець духовно допомагає в’язням, проводить богослужіння і сповідає їх.

Отець Омелян Ковч дивився на кожного, як на людину, не зважав на національність. Він захищав права українців, умів твердо говорити з владою, відстоював людську гідність.

У 1999 році отця Омеляна Ковча визнали праведником України. У 2001 році Папа Іван Павло II визнав отця Омеляна Ковча блаженним.

25 березня у польському місті Любліні встановили пам’ятник уродженцю с. Космача, українському греко-католицькому священникові-місіонеру, праведникові України Омелянові Ковчу.

У 77-му річницю смерті блаженного священномученика скульптуру розмістили поблизу музею концентраційного табору «Майданек» — місця мученицької смерті і вічного спочинку покровителя душпастирів УГКЦ.

Омеляна Ковча називали «парохом Майданека», де ціною власного життя він сповідав в’язнів різних національностей і віросповідань, проводив богослужіння, робив миропомазання, проводжав невинних людей у засвіти.

«Гуцульський край», №14, 2.04.2021 року

 

Share