Відновили зруйнований міст

У с.Соколівці завершили капітальний ремонт пішохідного моста, зруйнованого червневою стихією 2020-го. Наприкінці минулого тижня відбулося його урочисте відкриття.

Сила води. У гірських річках вона непередбачувана, має особливий норов у період інтенсивних, затяжних опадів. У цьому вкотре переконалися мешканці присілків Центр і Погар, що в с.Соколівці. Василь Джумачук, котрий живе у цій місцевості, бачив, як торік червнева повінь поглинула міст, яким користувалися люди. А велика вода вийшла з берегів зарінку та підійшла аж до сільських помешкань.

— Ми з переляком дивилися на те страхітливе видовище, але зарадити біді нічим не могли, — ще й досі з жахом згадує Василь Миколайович.

Тодішній Соколівський сільський голова, а тепер староста села Василь Стефурак розповідає, що проливні дощі, які спричиняють повені, часто заподіюють шкоду в їхньому гірському селі. Чималий обсяг робіт з ліквідації наслідків стихії громада виконує власними зусиллями. Навіть у період паводку люди з великим ризиком для себе рятують мости й пішохідні переходи від руйнування. Бо нестримна течія ріки несе габаритну деревину, вирвані з корінням довжелезні смереки, які загороджують і загачують мостові проходи.

У 2008 році потерпів від стихії міст на присілку Берківка, його відбудували за кошти держави. Тепер той же самий виконавець робіт, фізична особа-підприємець Василь Мельник відновив у Соколівці другий міст. Замовником на проведення капітального ремонту пішохідного моста через р.Рибницю на присілку Центр є відділ будівництва житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури РДА. Кошти виділили з резервного фонду державного бюджету. Усю необхідну документацію виходив і зібрав тодішній Соколівський сільський голова Василь Стефурак.

Цьогоріч, 29 січня, відремонтований пішохідний міст урочисто відкрили. У радісній для соколівчан події взяли участь голова райдержадміністрації Петро Іванишин, начальник відділу будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури РДА Степан Яремин, заступник Косівського міського голови з гуманітарних питань Володимир Петричук, староста Соколівського старостинського округу Василь Стефурак, підприємець Василь Мельник, місцеві жителі.

Ще до початку урочистої церемонії соколівчани, представники влади, виконавці робіт з цікавістю оглядали пішохідний міст, згадували різні робочі моменти та дивувалися, як така непримітна спокійна річка в одну мить може стати непередбачуваною і нищівною.

— Цей міст на 12–13 метрів довший і на метр вищий від попереднього, — зазначив виконавець робіт Василь Мельник.

— Сподіваюся, він буде надійним пішохідним переходом не одному поколінню соколівчан.

Василь Джумачук не стримував позитивних емоцій, щиро дякував підрядникові, який у стислий термін добре виконав свою роботу, та найперше — сільській і районній владі — за розуміння та дієву підтримку, бо міст відновлено за державні кошти.

Голова райдержадміністрації Петро Іванишин зазначив, що минулорічна червнева повінь завдала чималої шкоди на Прикарпатті, зокрема, — в нашому районі. Цей чудовий, споруджений для соколівської громади міст є одним із багатьох відновлених на Косівщині об’єктів, які зазнали руйнування від стихії 2020-го.

— Завдання влади — зробити життя людей комфортнішим і зручним, — наголосив Петро Миколайович.

Настоятель церкви Святого Духа, що в с.Соколівці, протоієрей о.Василь Дійчук освятив відновлену споруду.

Ігор Сусак. Фото автора.
«Гуцульський край», №6, 5.02.2021 рік

Share