Лауреат премії імені Марійки Підгірянки — Володимир Тутуруш

Цю активну в громадському житті людину, я знаю ще з далеких 90-х. Він завжди був і залишається активним учасником відродження всього українського в нашій державі. В цій невеликій статті я хочу довести до читачів дещицю з його багатого на просвітянську діяльність життя.

Володимир Васильович Тутуруш народився і виріс у свідомій українській родині косівських просвітян. Його дід і батько зібрали велику бібліотеку книг, журналів та газет, передплачували всі українські видання, які виходили у 20–30-х роках ХХ століття. У їхньому домі була, по суті, філія читальні «Просвіти», куди у неділю та свята сходилися люди, щоб дізнатися про новини з періодики або послухати голосні читання цікавих книг.

Тутуруш Володимир Васильович

Тутуруш Володимир Васильович

Активними членами були й тітка В.Тутуруша — Анна та її чоловік Василь Андрієвський. Саме Андрієвський заснував при косівській «Просвіті» ім. Михайла Павлика духовий оркестр і був довголітнім його керівником. Цей музикальний колектив брав участь у всіх просвітницьких заходах, грав на фестинах, забавах, під час Різдвяних та Великодніх свят, спортивних змагань.

Тутуруш Володимир Васильович — лікар-офтальмолог, активіст «Просвіти». У 1989 році організував осередок «Просвіти» в Косівській центральній районній лікарні й був його незмінним головою більше 20 років. В той час їздив у видавництво «Червона калина»(Львів) і привозив звідти книги та розповсюджував. Під його керівництвом осередок здійснював важливу роботу: проведення лекцій на медико-соціальну тематику, вивчення історії медицини на Косівщині, проведення тематичних заходів на відзначення пам»ятних дат української історії та культури, концертів до Дня Незалежності України, ювілеїв Т.Г.Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Михайла Павлика.

В.В.Тутуруш — організатор і доповідач конференцій «Медико-екологічні проблеми Гуцульщини», до 100-річчя лікаря-патріота В. Стефурака та 85-річчя лікаря, який допомагав підпільникам-упівцям, Я.Хомина, брав участь у підготовці й проведенні науково-практичної конференції, присвяченої лікарській діяльності Остапа Селянського. В 1992 році ним була зроблена доповідь про Йосипа Сліпого в Народному домі м. Косова.

Володимир Тутуруш — відомий колекціонер-філателіст, глибокий знавець філателії, із 70-х років минулого століття член Косівського відділення Всесоюзного товариства філателістів, пізніше (з 1998р.) — Спілки філателістів України, учасник філателістичних виставок. Зібрав колекції марок, присвячених флорі і фауні Карпат, лікарським рослинам регірну, видатним постатям України. Організатор наукової конференції, присвяченої 95-річчю видатного філателіста Степана Іваницького (2003р.), чия колекція занесена до багатьох філателістичних каталогів світу і який був однокурсником Степана Бандери у Львівській політехніці.

В. Тутуруш — організатор видання тематичних конвертів, штемпелів, погашення марок з нагоди відзначення 120-и і 125-річчя від дня народження Марка Черемшини, 100-річчя С.Корпанюка, 100-річчя С. Клочурака, 250-х роковин загибелі Олекси Довбуша та 300-річчя від дня його народження, а також до Міжнародного Шевченківського свята «В сім»ї вольній новій» (2001), Міжнародного гуцульського фестивалю 1997-го року.

Володимир Тутуруш — ініціатор та організатор — встановлення меморіальних дощок на честь лікарів — патріотів В.Стефурака (Косів, Соколівка), Я.Хомина (Косів), письменника і педагога М.Капія (Косів).

Володимир Васильович Тутуруш — відомий бібліофіл, власник унікальної книгозбірні цінних історичних, художніх та мистецьких видань, багато яких побачили світ ще в другій половині ХІХ століття. Завдяки йому перевидано в київському видавництві «Темпора» «Листи з чужини» Ярослава Окуневського, лікаря-українця, уродженця Гуцульщини, адмірала австрійського флоту, а також письменника і педагога Михайла Ломацького, письменника, культурного діяча, режисера Гуцульського театру Гната Хоткевича, Івана Франка, Богдана Заклинського.

В.В.Тутуруш був активним учасником просвітянського хору «Гомін», в виданні «Український вісник» опубліковано 6 його статей про визначних українців.

Вже в такому поважному віці Володимир Васильович не перестає цікавитись політичним і громадським життям держави Україна. Він щиро вболіває за державну Незалежність, за українську мову, за українську культуру, за українську книжку. Отримання премії імені Марійки Підгірянки співпадає з 92-ю річницею з дня народження Володимира Тутуруша.

Від імені правління Косівського РО «Рідне слово» ВУТ «Просвіта» вітаю Володимира Васильовича Тутуруша з отриманням такої поважної премії та днем народження, бажаю Божого благословення, міцного здоров»я, довголіття,мирного неба. З роси і води Вам. Володимире Васильвичу.

Богдан Глібчук,
голова Косівського РО «Рідне слово»
ВУТ «Просвіта» ім.Т.Г.Шевченка.

Share