Чисте довкілля — чисте сумління

Місто Косів — колиска гуцульської культури. З 2004 року нашому місту надано статус міста-курорту. Кожного року до нас приїжджають тисячі туристів. Від цього зростає імідж нашого міста, а значить — і достаток кожної родини. Гарне місто — це чисте місто. На жаль, косів’яни про це часто забувають.

Основним джерелом забруднення є тверді та рідкі побутові відходи, тому Косівська міська рада та міське комунальне підприємство «Косів» звертають основну увагу на вивезення сміття.

У нашому місті цією послугою користується кожен. Проте чи всі уклали договори на вивезення ТПВ? У нашому місті є громадяни, які категорично відмовляються це робити, мотивуючи тим, що у них сміття немає. У той же час, ми бачимо «процвітання» стихійних сміттєзвалищ у лісах та на узбіччях доріг, на берегах ріки Рибниці.

Отже, чи порушують закон косів’яни, які ухиляються від укладення договору на вивіз ТПВ?

Відповідно до ч.2 ст. 35-1 Закону «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг. До джерел утворення побутових відходів стаття 1 цього ж закону відносить об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житлові будинки, підприємства, установи, організації і земельні ділянки).

Згідно з ч.1 ст. 25 Закону «Про житлово-комунальні послуги» споживачі зобов’язані укласти договір на надання житлово-комунальних послуг. До категорії споживачів вищевказаний закон відносить фізичних і юридичних осіб.

За результатами проведеного конкурсу та згідно з протоколом конкурсної комісії Косівської міської ради №1 від 16.03.2020 р. виконавцем послуг з вивезення твердих побутових відходів на території міста визначено МКП «Косів». Встановлено тариф на вивіз сміття — 21 грн з фізичної особи на місяць.

Також у місті діють правила з благоустрою. Порушенням цих правил вважаються відсутність у громадян, які мають у власності або користуванні приміщення (будівлі, споруди), договору на вивіз побутових відходів зі спеціалізованими організаціями. При виявлені фактів порушення правил благоустрою уповноважені на те органи мають право складати протоколи, в яких фіксують ці порушення і на підставі яких будуть відкривати адміністративне провадження.

Згідно зі ст.152 Кодексу України порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою, правил благоустрою населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 грн) і на посадових осіб, підприємців — від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн).

Виходячи з вищенаведеного, за порушення законів «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів» і правил благоустрою м.Косова є законні підстави для притягання до адміністративної відповідальності за відсутність договору на вивезення ТПВ у фізичної особи, юридичної особи, підприємця.

Тому Косівська міська рада та адміністрація МКП «Косів» просить громадян міста укласти договір на вивіз сміття, а тих, хто має борг, оплатити за надані послуги.

Телефон для довідок: (097) 1754557.

Чисте довкілля — це і чисте повітря. Тому заборонено спалювати сміття. Адже чисте довкілля — це наше здоров’я!

МКП «Косів».

Share