Звернення від громад сіл Старого Косова та Вербовця Косівського району Івано-Франківської області

Голові Верховної Ради України п. Андрію Парубію.
Президенту України п. Петру Порошенку.
Президенту України п. Володимиру Зеленському.
Прем’єр-міністру України п. Володимиру Гройсману.

Ми, громадяни України, члени територіальних громад сіл Старий Косів і Вербовець, реалізуючи своє конституційне право на участь в управлінні державними справами, цим листом ставимо до відома Верховну Раду України, Президента України та Прем’єр-міністра України про факт проведення, відповідно до норм Конституції України як норм прямої дії, громадами наших сіл місцевого референдуму з питання висловлення недовіри головам місцевих адміністрацій, а саме: голові Івано-Франківської ОДА Олегу Гончаруку та голові Косівської РДА Віталію Кічеряку.

Причиною того, що наші громади були змушені вдатись до такого радикального кроку, стало наше тверде переконання у не виконанні прямих обов’язків цих посадових осіб державної виконавчої влади, котрі за нормами Конституції України несуть пряму відповідальність за реалізацію державних програм розвитку.

В нашому випадку, ситуація з аварійним станом дороги Т-0909, котра є державною власністю, та за стан котрої безпосередньо відповідають органи державної виконавчої влади, стала лише останньою краплею, що переповнила чашу терпіння громад наших сіл.

Фактично ще 2015-го року громади Косівщини звертались до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів з пропозицією навести елементарний порядок у сфері адміністрування акцизного податку на паливно-мастильні матеріали та справедливого розподілу коштів державного бюджету на ремонт доріг — наші економічні розрахунки, направлені до кожного з цих інститутів державної влади, свідчили про те, що громади нашого району щорічно сплачують до державного бюджету не менше 150 мільйонів гривень цього виду податку, а на фінансування ремонту доріг у нашому районі повертають на регулярній основі, лише кілька відсотків від сплачених нами податків.

Як бачимо, за час, що минув відтоді, проблема залишилась невирішеною — системи автоматичного розподілу коштів державного бюджету з Дорожнього фонду не існує — усе розподіляється у ручному режимі, акциз на паливно-мастильні матеріали, судячи з офіційних звітів, збирають на рівні лише третини від фактичного обсягу ринку.

Тобто, по-суті, в цій галузі за всі ці роки не змінилось нічого — ми лише стали свідками неефективної роботи законодавчої і виконавчої гілок державної влади. На додачу до такої провальної і бездарної економічної політики виявилось, що ті, хто так розпинався про турботу на благо народу, навіть не бажають вести цивілізований діалог з цим самим народом — наші громади звертались ще чотири роки тому з проханням утворити робочу групу від Кабінету Міністрів, котра б на місці, разом з нами, могла оцінити наші пропозиції у контексті поточної ситуації.

Ми пропонували уряду вирішувати наші проблеми спільними зусиллями, але відповіді так і не отримали.

Ми запрошували на збори громад Косівщини, котрі розглядали ці проблеми, голову Івано-Франківської ОДА, але він жодного разу за чотири роки не знайшов часу для особистого спілкування.

Голова Косівської РДА Віталій Кічеряк, котрий особисто прибув на збори наших сіл 7 квітня цього року, не зміг нічого нам сказати по суті вирішення наших проблем.

Зате пропонують нам державну дорогу ремонтувати власним коштом, посилаючись на відсутність належного фінансування на ремонт Т-0909?

У зв’язку з цим ми б хотіли виразно озвучити наше бачення ситуації.

Ми, громади сіл Вербовець і Старий Косів, як невід’ємна частина українського народу, як громадяни власної держави, котрі своєю працею створюють всі блага в своїй країні, захищають її територіальну цілісність і наповнюють державний бюджет, уможливлюючи саме /снування України, висловлюємо своє невдоволення постійним ігноруванням наших проблем, наших ініціатив і наших прав.

Ми вказуємо Верховній Раді України, що права наших громад, як і цілого українського народу, не можуть бути обмежені виключно участю у виборах депутатів різних рівнів, а бездіяльність Верховної Ради, котра вже сім років поспіль не спромоглась унормувати процедуру проведення місцевих референдумів, слід розцінювати як умисну бездіяльність, котра упосліджує роль громад у процесах місцевого самоврядування і функціонування органів державної влади. Нагадуємо нашим народним депутатам, що ми їх обирали саме для того, щоб вони займались законотворчістю у межах, встановлених Основним Законом нашої держави.

Ми нагадуємо Президентові України, що його основна роль у системі державної влади — це роль гаранта конституційних прав і свобод людини та громадянина, а отже, і прав цілого народу. І ця роль дотепер виконувалась погано.

Ми щиро сподіваємось, що інститути державної виконавчої влади, до котрих ми зараз апелюємо, дослухаються до нашого голосу та спроможуться на конструктивний діалог з нами, не змушуючи нас привертати увагу європейських міжнародних інститутів до вирішення наших внутрішніх проблем.

Тому, шановні панове, бажаємо кожному з вас міцного здоров’я і ясного розуму — ці якості знадобляться усім нам на цьому нелегкому шляху — шляху розбудови нашої держави!

З найкращими побажаннями
від імені громад сіл Вербовця і Старого Косова – головуючий зборів 7 квітня 2019 року Іван Корпанюк.
«Гуцульський край», №19, 10.05.2019 року

Share