Як стати міліціонером

Ще кілька місяців і випускники покинуть стіни рідної школи. Більшість з них вже вибрали для себе ВУЗи, де будуть здобувати вищу освіту. Деякі ніяк не можуть зорієнтуватися і визначитися яку обрати собі професію. Для тих, хто хоче стати міліціонером, юристом та здобути ряд інших професій, нашим читачам розповість заступник начальника Косівського РВ УМВС з кадрового забезпечення Андрій Семин.

Яким чином здійснюється профорієнтаційна робота з випускниками, але мріють працювати в органах правопорядку?

— Для цього слід спочатку здобути середню освіту. Нами проводиться широкий спектр системних і професійно-орієнтаційних заходів із кандидатами на навчання до вищих навчальних закладів МВС України. Зокрема специфікою зумовлено потребу вивчати індивідуально-психологічні параметри кандидатів, рівень фізичної підготовки та соціально-правової і адаптації та повноти уявлень про професію правоохоронця і труднощі пов’язані із особливостями служби. За шкільними закладами району закріплені працівники РВ УМВС, які виступають перед випускниками. Взагалі на мою думку майбутнє кадрове поповнення міліції слід готувати із шкільної лави.

— Які ж навчальні заклади на сьогодні готують спеціалістів для органів внутрішніх справ?

— Нині підготовка фахівців для органів внутрішніх справ здійснюється в наступних навчальних закладах:  Київському національному університеті внутрішніх справ України, Харківському національному університеті внутрішніх справ України, Луганському державному університеті внутрішніх справ України, Львівському державному університеті внутрішніх справ, Київському юридичному інституті Київського національного університету внутрішніх справ, Прикарпатському юридичному інституті Львівського державного університету внутрішніх справ, Донецькому юридичному інституті Луганського державного університету внутрішніх справ.

У вищих навчальних закладах МВС забезпечується профільна підготовка фахівців для підрозділів кримінальної міліції, підрозділів міліції громадської безпеки, оперативних підрозділів по боротьбі з економічними злочинами, слідчих, оперативно-криміналістичних, штабних, аналітичних, інформаційних підрозділів, кадрових і соціально-психологічних служб.

Організація підготовки кадрів у системі МВС України відповідає загально визначним державним та освітнім вимогам та міжнародному досвіду. Підготовка фахівців здійснюється за спеціальностями: «Правознавство», «Управління в сфері правопорядку», «Правоохоронна діяльність», «Економіка підприємств», «Психологія», «Соціальна робота», «Облік і аудит», «Фінанси», «Інформаційні та управляючі системи», «Менеджмент організацій».

— Які іспити чекають абітурієнтів?

— В першу чергу необхідно взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні якості знань.

Залежно від напрямку підготовки фахівців та спеціальності, за якими абітурієнти виявили бажання навчатися, вони вибирають предмети для проходження тестування:

За напрямом «Право»:
історія України, українська мова.

За напрямом «Психологія»:
біологія, українська мова.

За напрямком «Фінанси»:
математика, українська мова.

Крім того, в навчальному закладі проводиться перевірка з фізичної підготовки та співбесіда з правознавства.

— Які умови прийому до вищих навчальних закладів МВС України?

— До вищих навчальних закладів МВС України на конкурсній основі з урахуванням кількості набраних балів зараховуються чоловіки та жінки віком від 17 до 25 років, які закінчили загальноосвітні школи, а також особи, які відслужили строкову службу в Збройних силах України та працівники органів внутрішніх справ.

Термін навчання у вузах МВС України залежить від фахового спрямування спеціаліста і становить від 3 до 5 років.

— Чи бачите ви переваги навчання в вузах МВС перед іншими навчальними закладами?

— Як я уже зазначив навчання у системі освіти МВС відповідає загально-визначеним державним вимогам. Однак є окремі аспекти які заслуговують уваги. Так період навчання у вищих освітніх закладах МВС за денною формою прирівнюється до служби в Збройних Силах України за умови освоєння повної програми навчання і продовження служби в органах внутрішніх справ після закінчення вузу.

Після закінчення навчання за державним замовленням випускники вищих навчальних закладів МВС України отримують диплом встановленого зразка та їм, присвоюється спеціальне звання «лейтенант» міліції. Випускникам вузів гарантується працевлаштування в підрозділах органів внутрішніх справ області.
Крім того, є ще ряд так би мовити неформальних моментів. Як уже зазначено, навчання здійснюється за державний рахунок. Курсанти учбових закладів проживають організовано в сучасних облаштованих гуртожитках під наглядом командирів, тож батькам не потрібно буде переживати за пошуки житла для своїх «чад». Крім того курсанти в навчальних закладах забезпечуються харчуванням та форменним одягом.

— Як здійснюється організація відбору до зазначених навчальних закладів?

— Організація відбору, оформлення документів для надання направлення кандидатам на навчання до вищих закладів здійснюється Косівським РВ УМВС.

Ми уже розпочали попередній відбір та перевірку рівня фізичної підготовки та стану здоров’я кандидатів.

Всі, хто хоче вступати до вузів МВС, зможе отримати більш детальну інформацію в РВ УМВС, кабінет 26, тел 2-22-57

Інтерв’ю записала Вікторія Кушнірчук

Share