Прийомна сім’я — це для мене

З метою поліпшення соціального захисту дітей, у тому числі дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, розв’язання проблем дитячої бездоглядності і безпритульності, створення належних умов для соціально-психологічної адаптації дітей, реалізації їх права на сімейне виховання та здоровий розвиток, 11 липня 2005 р. Президент України видав Указ за № 1086/2005 «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей».

Одним із головних напрямків діяльності органів виконавчої влади визначено реалізацію державної політики щодо захисту прав дітей, перш за все дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на 1.12.05 р. в нашому районі кількість дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить 117, з них 57— діти-сироти, 60 — діти, позбавлені батьківського піклування, 34 дітей-сиріт проживають в інтернатних закладах; 12 не мають закріпленого за ними житла.

Прикро, але більшість дітей, що перебувають в інтернатах, — це діти, позбавлені батьківського піклування, діти, батьки яких позбавлені батьківських прав, і їх кількість з кожним роком зростає.

За вересень—листопад спеціалістами Центру було проведено соціальне інспектування 50 сімей.

Третина з них — це сім’ї, що потребують втручання, де батьки зловживають спиртними напоями, не доглядають дітей. Діти не відвідують навчання в школі, частина батьків не мають паспортів і не отримують ніяких видів соціальної допомоги, а ті, що отримують допомоги; не використовують їх на потреби дітей.

Законом України «Про охорону дитинства» гарантується розвиток нових форм виховання дітей — прийомна сім’я і дитячий будинок сімейного типу.

Що таке прийомна сім’я?

Це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання від однієї до чотирьох дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Як держава підтримує прийомні сім’ї?

  1. Прийомна дитина зберігає статус сироти і користується всіма відповідними пільгами.
  2. Прийомні батьки отримують від держави щомісячні кошти на утримання дитини.
  3. Прийомну сім’ю супроводжує соціальний працівник Служби супроводу сімейних форм опіки, який допомагає долати труднощі.

Що таке дитячий будинок сімейного типу?

Дитячий будинок сімейного тилу — окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менше 5 дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Загальна кількість дітей у дитячих будинках не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи власних дітей.

В інтернатах живуть діти, яким не пощастило мати сім’ю, їх ніколи не приголубить мама, не візьме на руки тато. Чому ця дитина повинна залишитися нещасливою? Чи може вона мати батьків у нашій країні?

Відтепер — може!

Прийміть дитину у родину!

Коли прийомна дитина переступить поріг вашого дому, це буде її перший крок у нове життя з вами, прийомними батьками. І саме ви навчите цю дитину більше усміхатися і любити людей.

За додатковою інформацією звертатись до Косівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, майдан Незалежності, 11, тел. 2-45-22.

М. Пітеляк,
директор РЦСССДМ

Share