Феномен творчості Василя Яковича Тонюка

Гірське село Річка — стародавній центр народного мистецтва Карпат. Серед різноманітних видів народної творчості мистецтво художньої обробки дерева, особливо художня різьба, займає тут найголовніше місце.

В історію народного мистецтва річківські різьбярі вписали не одну славну сторінку. Серед них найбільш відомі імена Марка Мегединюка (1842-1912), Федора Якіб’юка (1877-1959), Юрія Грималюка (1860-1945). Вагомий внесок у розвиток і становлення річківської школи різьби зробили Яків (1903-1958) і Микола (1924-1977) Тонюки. їхню справу продовжив син — Василь Якович Тонюк, якому у серпні виповнилося 80 років.

Василь Якович Тонюк

Василь Якович Тонюк

В художньому оздобленні своїх творів майстер найчастіше використовує інкрустацію перламутром, кольоровим металом, бісером, різними породами дерева, ускладнює рисунок орнаментальних мотивів і цілих композицій. Василь Якович Тонюк віртуозно володіє техніками точіння, різьби та інкрустації, столярною справою.

Основні ази різьбярського ремесла почав вивчати ще з 10 років, у батька Якова Васильовича, який був знаним і добрим майстром.

З 1944 року почав свою трудову діяльність в артілі «Гуцульщина», де працював до 1962 року. Того ж року перейшов у Косівський художньо-виробничий комбінат і працював тут до настання пенсійного віку. За великі творчі здобутки Василя Яковича було прийнято у Спілку художників України (1962р.). З 1954 року майстер постійно бере участь в обласних, всеукраїнських та міжнародних художніх виставках. Нагороджений орденом «Знак Пошани», золотими медалями ВДНГ, Кращі його творчі роботи експонувалися у залах музеїв Коломиї, Косова, Львова, Києва, є вони в приватних колекціях Франції, Болгарії, Монголії. За 64 роки творчої діяльності Василь Тонюк створив багато високохудожніх творів.

В житті кожного митця є робота, яку він виконує протягом кількох років, старанно продумуючи кожен елемент, вкладаючи у неї всю свою душу, весь свій талант. Для Василя Тонюка таким твором стала капличка-кіот, яку він закінчив напередодні Великодня 2002 року. Над цією унікальною роботою майстер працював майже сім місяців. З особливою скрупульозністю підбирав матеріал. Тонкий гуцульський орнамент, вплетений у маленьку капличку, свідчить про високий професіоналізм майстра.

Біля Річківської церкви споруджено п’ятибанну каплицю з різьбленим світильником — «павуком». Це також творіння душі і рук Василя Яковича Тонюка.

Своїм творчим доробком майстер утверджує річківську школу різьбярства. В 2007 році косів’яни та гості міста мали можливість познайомитися з виставкою творів різьбярської родини Тонюків, яка експонувалася у виставковому залі художнього комбінату. На виставці було висвітлено окремі сторінки творчості батька — Якова Тонюка, який теж був членом Спілки художників. Поряд з творчими доробками Василя Тонюка на виставці були представлені також роботи його сина Якова, на якого батько покладає особливі надії.

За плечима майстра складне, але цікаве творче життя. На його роботах вчаться вихованці шкіл, студенти Косівського училища та інституту. Для здібної молоді гірського села Річки життя і творча ціяльність Василя Яковича є високим взірцем, гідним для наслідування.

Тонюки внесли багато нового як у художні прийоми побудови орнаменту, так і в техніку їхнього виконання. Це стало цінним надбанням не тільки річківської школи, а й усіх різьбярів Гуцульщини.

Митець виготовив понад дві тисячі творів декоративно-прикладного мистецтва, які свідчать про самобутню художню культуру прекрасного куточка України — Гуцульщини. Можна сподіватися, що з-під його різця вийде ще багато художніх творів, які поповнять скарбницю українського мистецтва.

Лариса Березка,
завідувач районним
організаційно-методичним
Центром «Культура Косівщини»,
член НСМНМУ

Share