Приховування нещасних випадків — втрата соціальних гарантій

У багатьох випадках люди отримують травми при виконанні трудових обов’язків. Є такі потерпілі, які не знають, що при настанні нещасного випадку необхідно його розслідувати і скласти акт установленої форми.

Частина потерпілих боїться вступати у конфлікт з власником або керівником підприємства і не протестують проти приховування таких фактів. А є такі, кого влаштовують подачки роботодавця, і вони погоджуються з порушенням гарантованих їм законом прав. Проте згодом залишаються зі своєю бідою наодинці. З цим миритися не можна.

Там, де створені профспілкові організації, її представники повинні здійснювати громадський контроль за дотриманням законодавства про охорону праці. Якщо профспілкової організації немає, її функції мають здійснювати уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці, оскільки вони безпосередньо зайняті в трудовому процесі. Закриваючи очі на приховування нещасних випадків, громадяни сприяють приховуванню порушень законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці, що спричинили травмування, невжиттю заходів щодо усунення цих причин і запобігання аналогічним порушенням у майбутньому.

Кожний працівник, який отримав травму при виконанні трудових обов’язків, має право на відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок ушкодження його здоров’я. Такі виплати здійснює Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Богдан Глібчук,
начальник відділення
виконавчої дирекції Фонду
соціального страхування від
нещасних випадків
на виробництві в Косівському районі

Share