Героям слава!

13 липня в с. Микуличині-Росоші з ініціативи сільради та представників КУНу з м. Яремчі відреставрували криївку на місці розташування боївки УПА «Шугая». Відбулася панахида.

60 років тому за підступом зради тут загинули: Кіф’як Юрій, «Шугай» — 27 років; Куртяк Михайло, «Малий» — 19 років; Бойчук Михайло, «Шабля» — 23 роки; Вередюк Іван, «Довгий» — 26 років; Волощук Іван, «Кущ» — 38 років.

Поминальну панахиду відправили священики з Микуличина. Від Косівщини виступили Микола Васкул, заступник голови райдержадміністрації з гуманітарних питань і Святослав Перцович, заступник голови Косівської районної ради.

У мальовничому місці, під лісом, 10 років тому було встановлено на великому камені-валунові хрест у пам’ять про загибель шугаївців. Саме тут відбувалися урочисті дійства. На закосиченій лісовими квітами галявині було встановлено сцену, на якій проходив концерт повстанських пісень.

Від імені родини «Шугая» виступила Анна Клінчук, яка до сліз вразила всіх присутніх виконанням балади-спомину про свого вуйка. Олекса Волощук написав і продекламував думу про загибель шугаївців. А жіночий колектив «Березунки» виконав віночок патріотичних пісень.

Боївка «Шугая» мала підтримку в Березові. Восени 1946 року шугаївці прийшли на весілля у Вижній Березів. Поставили стійкового — Дмитра Пантелюка — сільського хлопця. Самі ж зайшли до хати, пішли до танцю. Вороги обступили хату, поранили стійкового. Партизанам вдалося вирватися з хати, однак кулі наздогнали Василя Куртяка, «Човна», і березуна Івана Симчича,«Дуба». Берегівські дівчата склали пісню про цю трагічну подію, яку в с. Микуличині-Росоші виконав гурт «Березунки».
Того дня було освячено відреставровану з ініціативи Івана Мотрука і при доброчинній підтримці микуличинців повстанську криївку під горою Купи.

У Вижньому Березові стоять самотні два хрести на місці загибелі «Човна» і «Дуба». Родина «Дуба» закосичує білими вінками обидва.

Анна Малкович

Share