Зіновій Гаркус — один із найталановитіших майстрів екслібрису

Мистецтво виготовлення книжкових знаків-екслібрисів вимагає великої наполегливості, терпеливості, неабиякої видумки й фантазії, бо то — тонка, ювелірна праця. Зіновій Гаркус з м. Косова — один із найталановитіших майстрів екслібрису. Він добре знав, шанував і цінував творчість, на жаль, уже покійного майстра екслібрису з Косова Івана Пантелюка. Нині приятелює з провідним майстром екслібрису з Вижнього Березова Миколою Грепиняком.

Своїм щедрим доробком творів-мініатюр Зіновій Гаркус несе добру славу Косову і Гуцульщині. Але не кожен знає, що він родом з села Білобожниці, що неподалік Чорткова (на Тернопільщині).

Доля склалася так, що він закінчив омріяне Косівське училище прикладного і декоративного мистецтва, відділ художньої кераміки. Пізніше опанував різьбярські ази, карбував на металі, займався гальванопластикою. Цього вимагала робота в Косівському філіалі республіканського виробничо-експериментального об’єднання «Динамо». Та основним захопленням і улюбленим заняттям для нього стали екслібриси. Виставляв свої колекції в редакції районної газети, в районному Народному домі, в Косівському технікумі народних художніх промислів та в Косівському музеї народного мистецтва і побуту Гуцульщини.

Шанувальники графічної мініатюри знайомилися з доробком майстра З. Гаркуса на виставці в Івано-Франківському обласному художньому музеї. Екслібриси косів’янина прикрашали виставки у Львові, Києві, Сумах, Тулі (Росія) та сторінки численних каталогів. Ще більше зросла його популярність, як майстра книжкового знаку, після участі у міжнародній виставці «Шевченкіана в екслібрисі», що проводилась в м. Простеєві (колишня Чехословаччина).

У своїх екслібрисах Зіновій Йосипович прагне розкривати світ уподобань, захоплення, професію того чи іншого книголюба.

Зіновій Гаркус успішно працює сухою голкою на органічному склі. Виходять добротні композиції і пейзажі.

Але екслібриси у нього — на першому плані. Вирізає, переважно, на гумі, рідше — на пластику. Власноручно виготовив мініатюрні інструменти.

Зіновій Йосипович має учнів-послідовників: Ігоря Мельничука з Косова, Ігоря Крука з Бережан, що на Тернопільщині. Вони вже мають певний доробок в жанрі екслібрису.

Зіновій Гаркус — автор оригінальних дипломів, які вручаються лауреатам районної літературної премії імені Михайла Павлика та мистецької премії імені Юрія Шкрібляка. Красивими графічними композиціями, екслібрисами, заставками Зіновія Гаркуса ілюстровано чимало книг: «Не хилися, червона калино», «Скарби серця», «Весілля на Гуцульщині».

Щедрі грані здібностей Зіновія Гаркуса — благословлені Богом. Митець має вражаючі доробки, як любитель-фотограф, як відеооператор, як творець колоритних відеофільмів про обряди, звичаї Косівщини, про народне мистецтво краю.

Іван Мисюк,
член Національної спілки
майстрів народного
мистецтва України.

Share