Акція «16 днів проти насильства»

Щороку в Україні, з 25 листопада по 10 грудня, проводять Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства», яку з 1991 року підтримує міжнародна спільнота.

У сучасному світі проблема насильства стосовно жінок і домашнє насильство, попри всі досягнення цивілізації, зберігає свою актуальність. Таке насильство залишається однією з надзвичайно поширених форм порушення прав людини, від якої переважно страждають найбільш уразливі групи осіб (жінки, діти, особи з інвалідністю).

Пандемія, з якою зараз бореться світ, закрила багатьох у домівках разом з людьми, що можуть вчиняти насильство. Вдома ситуація може бути напруженою і через фінансові труднощі, вживання алкоголю, постійну присутність членів родини у квартирі та брак можливості жити у звичному ритмі свого життя. Особи, які схильні вчиняти насильство, можуть використовувати ситуацію з карантином на свою користь, збільшувати свою владу та контроль, можуть обмежувати своїх жертв у спілкуванні, підтримці та в доступі до психологічної допомоги від близьких людей і фахівців.

До кампанії «16 днів проти насильства» в районі залучають: центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, службу у справах дітей, відділ освіти, управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації, відділення Косівського ВП ГУНП, які протягом всього періоду акції та й по її завершенні проводять комплексні заходи з профілактики та протидії насильству, з дотриманням усіх карантинних обмежень.

До акції активно долучають загальноосвітні школи району, які беруть участь у запланованих заходах. Це і проведення конкурсу дитячого малюнка, конкурсу шкільної газети, проведення виховних годин, годин спілкування.

Куди звертатися у разі вчинення насильства?

  • 102 — Національна поліція України.
  • 1547 — урядова лінія з протидії домашньому насильству (працює у тестовому режимі).
  • 0 800 500 335 (безкоштовний номер для стаціонарного телефону) / 116 123 (безкоштовно з мобільного) — національна «гаряча» лінія з протидії домашньому насильству.
  • 0 800 500 225 / 116 111 — національна «дитяча» гаряча лінія.
  • 0 800 213 100 — єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги.

Якщо ви чуєте, що ваші сусіди гучно сваряться і сварка переходить у насильство, зателефонуйте в поліцію. Людина, яка потерпає від насильства, не завжди може або готова викликати поліцію самостійно.

Василь РОПАР,
начальник управління праці та соціального захисту населення РДА.

Share