Треба берегти один одного

19 листопада на стаціонарному лікуванні у Косівській ЦРЛ перебували 85 хворих на COVID. У 63-х пацієнтів цей діагноз підтвердили ПЛР-тести, 11 осіб очікували результатів досліджень, в 11-ти осіб тести показали негативний результат, проте клініко-епідеміологічний перебіг їхньої хвороби дуже схожий на коронавірусну інфекцію. Про це нашому часопису повідомила заступниця директора КНП «Косівська ЦРЛ» з медичного обслуговування населення Світлана ТОМЕНКО.

— Порівняно з минулими тижнями, кількість госпіталізованих з діагнозом COVID-19 зменшилася, — розповіла Світлана Іванівна, — але це не є приводом для самозаспокоєння. Велика кількість жителів району хворіють у легкій і середньо-важкій формах, приймають курс лікування удома, під наглядом сімейних лікарів. Тому розслаблятися нікому не варто.

На початку епідемії Косівська ЦРЛ підготувала 92 ліжка для хворих на COVID. Таких пацієнтів приймають інфекційне, терапевтичне і реанімаційне відділення. Коли кількість хворих перевищує дев’ять десятків, перепрофільовуємо гінекологічне відділення. 2 листопада ми знову змушені були відкрити його для ковідних хворих. Сьогодні лікарня може госпіталізувати 110 пацієнтів з діагнозом COVID-19 .

— Восени в школи і дитячі садочки повернулися діти. Вони часто хворіють на уханський вірус?

— Слава Богу, нечасто. З початку епідемії, на 15 листопада, в районі було зафіксовано 86 підтверджених випадків цього захворювання серед неповнолітніх, і тільки 14 з них лікувалися в умовах стаціонару. Ніхто не перебував у важкому стані і не потребував кисневої підтримки. Зараз у лікарні лежать двоє неповнолітніх з підтвердженим діагнозом, одна дитинка чекає результату тесту.

— Скільки дорослих пацієнтів Косівської ЦРЛ сьогодні потребують кисневої терапії і штучної вентиляції легень? (Розмова відбулася у четвер, 19 листопада. — Ред.).

— До апарата ШВЛ в ці дні були підключені два пацієнти. На жаль, вчора один з них помер. Четверо хворих отримують так звану сіпаптерапію, надягають спеціальну маску. Решта дихає через кисневі концентратори: 13 осіб у терапевтичному, 4 — в інфекційному відділеннях.

— Бувають випадки, коли пацієнтам бракує медичного кисню, і вони дихають ним по черзі?

— Про такі випадки пишуть у соціальних мережах, але у нашій лікарні їх, на щастя, не було. З нинішніми потужностями Косівська ЦРЛ може одночасно забезпечити киснем 49 пацієнтів. Поки що цього вистачає. Але епідемія не слабшає, щодня з’являються нові хворі. Ми повинні бути готові до збільшення кількості пацієнтів із низькою сатурацією. Зараз у лікарні почали створювати додаткові кисневі точки. Хочемо провести кисень до кожного ліжка в інфекційному відділенні, бо зараз там використовують концентратори. Потрібно виконати великий обсяг робіт. Плануємо впоратися за місяць.

Окрім цього, Косівська ЦРЛ співпрацює з різними благодійними організаціям і фондами. Нещодавно ми отримали 10 кисневих концентраторів від Дитячого фонду ООН — ЮНІСЕФ. Сьогодні мали розмову з фондом «АДРА» про кисневі концентратори, які він хоче купити для нашої лікарні.

Робимо все, аби не допустити колапсу медичної системи в районі. Але епідемічна ситуація залежить не тільки від медиків, а й від кожного жителя. Прикро, але наші краяни послабили пильність та обережність, забувають, що маски треба носити, соціальну дистанцію — зберігати, руки — мити. Не всі дотримуються простого принципу: захворів — сиди вдома, не ходи скрізь, не розповсюджуй інфекцію.

Відповідальність за поширення КОВІД-19 лежить на кожному з нас. Треба берегти один одного. Передусім — себе, особливо, коли мова йде про людей так званої групи ризику — яким 65 років і більше, які мають хронічні захворювання, їм треба дбати про свою безпеку — обмежити походи в магазини, в різні інстанції, до сусідів на каву…

Мусимо ще трохи потерпіти. Науковці повідомляють, що розробка вакцини ввійшла у третю (клінічну) стадію випробування.

Відомі фармацевтичні фірми готуються до ЇЇ виготовлення. Наша держава бере участь у глобальній програмі Всесвітньої організації охорони здоров’я із забезпечення доступності вакцин проти COVID-19 — СОYАХ. У межах цього механізму Україна зможе отримати 8 млн доз для двократного щеплення, які забезпечать вакцинацію 4 млн. людей. Але появу вакцини для масового використання прогнозують наприкінці першого кварталу наступного року. Доведеться чекати. Треба пережити ці часи, дотримуватись простих і всім відомих правил, щоб захистити себе та інших від небезпечного вірусу…

Розмову вела Аліса Мудрицька.
«Гуцульський край», №47, 20.11.2020 року

Share