Штрафи за порушення маскового режиму

Кількість хворих на коронавірус тривожно зростає. Щоб стримати поширення хвороби, влада пропонує посилити відповідальність за відсутність масок у громадських місцях. Про деталі розповідаємо далі.

Відповідальність для бізнесу

Верховна Рада 3 листопада ухвалила в першому читанні законопроект про посилення відповідальності бізнесу за порушення маскового режиму. Згідно із законом, оштрафувати можуть за пропуск людини в громадське місце або транспорт без маски, а також невжиття власниками бізнесу заходів, які б запобігали порушенню карантину.

Притягнути до відповідальності можуть підприємців, установи, організації та громадян. Розмір штрафу складатиме від 3400 до 5100 гривень. Контроль за дотриманням правил забезпечуватимуть органи Національної поліції, Держпродспоживслужби та місцевого самоврядування.

За словами голови Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації Михайла Радуцького, чинна система штрафів, які накладають через суд, — не дуже ефективна. Новий закон зробить систему відповідальності за порушення маскового режиму більш дієвою.

«Сьогодні інспектори Держпраці та поліцейські за порушення маскового режиму складають адмінпротоколи на посадових осіб у розмірі від 34 тис. до 170 тис. грн. Проте, за останніми даними МВС, 90% протоколів суд досі не розглянув. Ми запропонували змінити систему штрафів. Якщо власник, наприклад, ТРЦ не проконтролював, щоб відвідувачі були в масках, то на нього можуть скласти протокол на суму від 3400 до 5100 грн. Поліцейські та інспектори Держпраці отримають право оформлювати постанову про адміністративне правопорушення одразу на місці», — пояснює депутат.

Штрафи для громадян

За відсутність маски у громадському місці планують штрафувати і відвідувачів. Відповідний закон за основу і в цілому проголосувала Верховна Рада 6 листопада.

Відтепер за перебування у громадських спорудах і транспорті українцям без маски доведеться заплатити від 170 до 255 гривень. Штраф зможуть виписувати працівники Нацполіції, епідемічного контролю та органів місцевого самоврядування. Протокол складатимуть одразу на місці без звернення до суду.

Важливо пам’ятати, що захисна маска має щільно закривати ніс і рот, а не висіти на підборідді. Оштрафувати можуть не тільки за відсутність маски, а й за її неправильне носіння.

Центр громадського моніторингу та контролю.

Share