Косів і Харків з’єднав гуцульський «Косів»

Майже місяць, з 15 жовтня до 12 листопада, у Харківському художньому музеї тривала виставка робіт людини яскравого таланту, поета різьби, косів’янина Мирослава Радиша.

«Мирослав Радиш — художник і педагог, Майстер і Вчитель, філософ і патріот. Член Національної спілки художників України (з 2000). Лауреат премій: імені Юрія Шкрібляка (2000), імені Катерини Білокур (2008), імені Тетяни Яблонської (2017)», — так організатори експозиції представили косівського митця харківським цінителям народного мистецтва.

Гуцульське художнє різьблення у музеї показали вперше за всю його багатолітню історію. Місточок творчої дружби між нашими містами зводять у рамках реалізації проекту «Харківсько-Косівський народний дім мистецтв і ремесел».

У колишню столицю України Мирослав Радиш привіз понад 50 своїх робіт: тарелі, баклаги, скарбнички, свічники. Важливе місце у творчому доробку автора займають твори сакрального мистецтва. їх з особливим зацікавленням оглянув Владика Василій, Екзарх Харківський (УГКЦ), який прийшов на відкриття експозиції. За допомогою сучасних технологій гості музею могли віртуально оглянути багато інших творів талановитого митця.

«Мирослав Радиш сам розробляє орнаментальні композиції, часто використовує символи сонця, рослин, тварин, колоски пшениці. Важливо показувати такі витвори харків’янам, бо у нас немає традиційних майстрів-різьбярів. Відвідувачі реагують із захватом, бо це декоративні роботи», — розповіла кураторка виставки Ольга Євсєєва.

«Я почав займатися різьбою по дереву ще у школі, на уроках трудового навчання. Мій тато також був різьбярем, тому це наша сімейна справа. У харківській виставці зібрані, в основному, твори 2019–2020 років. Я хочу показати свої роботи в усіх обласних центрах України, адже важливо відновлювати зв’язки і об’єднувати Україну. Я був на відкритті виставки і можу сказати, що приємно вражений. Люди у Харкові дуже щирі та емоційні», — ділиться враженнями Мирослав Радиш.

Для гуцульського митця це непересічна подія, адже Харківський художній музей — один з найбільших у державі. У ньому зібрано велику кількість творів образотворчого і декоративно-ужиткового мистецтва України, Росії та західних країн.

Варто зазначити, що місточком творчої дружби між Косовом і Харковом першою пройшла завідувачка Косівського музею народного мистецтва і побуту Гуцульщини Вікторія Яремин. У квітні минулого року вона продемонструвала у Харківському художньому музеї унікальну авторську лекцію в інтерактивному форматі «Історія моди передмістя Косова».

Вл. інф.
«Гуцульський край», №46, 13.11.2020 року

Share