СБУ викрила потужну ботоферму в Івано-Франківську

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили в Івано-Франківську потужну ботоферму, яка впродовж трьох років надавала замовникам доступ до створення десятків тисяч фейкових профілів у соцмережах та месенжерах.

За даними слідства, яке веде СБУ, ботоферму створив уродженець області, мешканець Івано-Франківська. Використовуючи SIM-картки українських і закордонних мобільних операторів та телекомунікаційне обладнання, він через спеціалізований інтернет-сайт за грошову винагороду надавав клієнтам можливість оренди віртуальних телефонних номерів. Анонімні телефонні номери, в свою чергу, дозволяли замовникам створювати необмежену кількість фейкових профілів у соцмережах.

Оперативні дані свідчать, що клієнтами зловмисника були переважно абоненти з Російської Федерації, які використовували анонімні профілі для незаконного впливу на громадську думку, поширення недостовірної та деструктивної інформаці. Гроші за свої послуги чоловік виводив в доларовому еквіваленті за допомогою електронних гаманців підсанкційної російської платіжної системи.

Під час обшуку за місцем роботи ботоферми вилучено два VoIP шлюзи, сім USB-модемів, сім мобільних терміналів, понад тисячу сім-карток, комп’ютер, з якого здійснювалося керування ботофермою, блокноти з чорновими записами.

Досудове розслідування за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 109, ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України триває. Планується призначення експертиз вилученого обладнання.

Операція проводилася співробітниками відділу контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки та слідчими слідчого відділ Управління СБУ в Івано-Франківській області під процесуальним керівництвом Івано-Франківської обласної прокуратури.

З початку року кіберфахівці СБУ блокували діяльність 19 ботоферм загальною потужністю понад 60 тисяч ботів, а також 450 інтернет-агітаторів.

Share