Косів — велосипедне місто!

Наше містечко з населенням близько 9000 людей має велику площу (в міру одноповерхової забудови) зі значними перепадами висот (через гірське розташування).

Тому дуже часто люди користуються велосипедами для пересування містом. В кожній сім’ї є мінімум один велосипед, а найчастіше кожен член родини має персональний велосипед.

За останні 5 років в місті та районі значно покращився стан основних доріг. Проте, в межах ремонту ширина смуг значно звузилась (по метру з кожної сторони дороги), що значно ускладнює безпеку пішоходів і велосипедистів.

Отже за дорожньою інфраструктурою повинна йти велосипедна. Дуже часто від простих косівчан можна почути, що варто будувати велосипедні доріжки і в місті на об’їзній дорозі — нещодавно відновлена вулиця Дружби. Це справді варто робити, адже ми декларуємо рух в Європу.

Значним поштовхом до розвитку велоруху в Україні і світі стала, як це не дивно, епідемія коронавірусу. Весь світ відчуває велосипедний бум, в міру користі від соціальної дистанції та як екологічний і корисний вид пересування в час транспортного нокдауну.

Цей розвиток супроводжується не лише масовою покупкою нових та вживаних велосипедів, але і активним «катанням» по цікавих місцях, в час коли кордони закриті, а якісного і активного відпочинку хочеться.

ВелоКраїна в Косівському районі (2008 рік)

Проект «ВелоКраїна» від ГО «Центр Громадських ініціатив» (м. Яремче) зробив найбільший внесок в розвиток інфраструктури Косівщини, частина зробленого активно використовується навіть через 12 років після закінчення проекту.

  1. Карти — велосипедні карти надруковані накладом близько 6000 примірників стали хорошим дороговказом для туриста, як велосипедного так і пішохідного та етнографічного. Карти активно використовуються і сьогодні.
  2. Велопарковки — майже всі 20 велопарковок на Косівщині досі в ідеальному стані і активно використовуються роверистами і зараз.
  3. Інформаційні щити та стенди — на жаль, всі вони або знищені від часу та погоди і не використовувались туристами та місцевими в міру складності зображення. Ефект від них був практично нульовий.
  4. Веломаркування — було промарковано 10 маршрутів на території Косівського району. На жаль за 12 років це маркування знищенно на всіх маршрутах як погодою, так і зрубаними деревами та заміненими стовпами комунікацій. Фактично для відновлення цього маркування потрібно його робити повністю заново.

ВелоКосів в Косівському районі (2010–2020 рр.)

На жаль, в міру повної відсутності фінансування проекту «ВелоКосів» від будь-яких структур, єдиним нашим внеском в розвиток велоінфрастуктури є бігборд від Косівської РДА та районної ради на Яблунівському пагорбі, де нам дозволили розмістити рекламу проекту «ВелоКосів». Користі від такої реклами практично немає і ця реклама є більше номінальною, ніж реально діючою.

Варіанти велозупинки в туристичних місцях Косівщини

Після велозустрічі в Тлумачі, в рамках нового велопроекту «Bike AcceNT» від вже відомого на Косівщині ГО «Центр Громадських ініціатив» (м. Яремча) було поставлене завдання визначення місця для нової велозупинки в рамках розвитку велоінфрастуктури Косівщини.

Однією із умов місця для парковки, була його масовість серед туристів. Отож далі наводжу список найпопулярніших місць на Косівщині.

  1. Косівський Базар — найбільш масове місце, але не найкраще для розміщення парковки.
  2. Терношорська Лада (с. Снідавка) — найвідоміше місце Косівщини в Україні, в міру популярності скелі і водоспаду як «місця сили», яке входить в топ-10 місць сили України. Жодної туристичної інфраструктури там за 30 років не зроблено, немає навіть лавочки для туристів, хоча територія і належить НПП «Гуцульщина». Тому така «Велоальтанка» там би була дуже доречна.
  3. Сріблясті водоспади (с. Шешори) — дуже популярне місце серед туристів України. Саме село Шешори є номер один в Косівському районі за кількістю туристів, де основним місцем відпочинку є річка і водопади.
  4. Хребет Острий у Косові — найкращий і найпопулярніший туристичний об’єкт Косова — це оглядовий майданчик на вершині гори з чудовими краєвидами на Косів і сусідні села. У підніжжі розташована імпровізована парковка для туристичних автобусів та автомобілів, тому вважаю, що така велопарковка б ідеально вписалась в інтер’єр території і була корисна і для туристів і для косівчан, які залишатимуть там велосипеди перед підйомом на Острий. Позитивом також є те, що ця паркова є на трасі Косів–Верховина і також може використовуватись всіма людьми як зупинка для громадського транспорту, тобто буде корисна не лише велосипедистам.

Отож роботи в нас непочатий край, будемо вдячні за будь-яку допомогу!

Тарас Пасимок, учасник проекту «ВелоКосів».

Share