Контррозвідка СБУ викрила спробу вербування псевдоспецслужб «ЛНР» української чиновниці

Контррозвідка Служби безпеки України зафіксувала спробу російських спецслужб залучити українську чиновницю до конфіденційної співпраці.

Мешканка Луганської області час від часу відвідувала окупований обласний центр з особистих питань. Під час чергового перетину контрольного пункту в’їзду-виїзду її незаконно затримали представники так званого «міністерства держбезпеки ЛНР», діяльність якого повністю підконтрольна спецслужбам Російської Федерації.

Представники маріонеточних спецслужб були обізнані, що жінка є державним службовцем та має доступ до певної інформації. Під приводом перевірки документів її розпитували про посадові обов’язки за місцем роботи в органах державної влади, особисті дані колег, можливість доступу до державних баз даних фізичних та юридичних осіб, відомі їй місця дислокації військової техніки та особового складу Збройних сил України. Під час незаконного затримання у жінки забирали її телефон.

Коли жінка перетнула лінію розмежування та опинилася в окупованому Луганську, з нею зв’язалися представники псевдоспецслужб окупанта і запропонували виконувати для них окремі завдання на шкоду державній безпеці України.

Розуміючи, що подальше її перебування на території Луганської області є небезпечним для неї та її сім’ї, жінка прийняла рішення переїхати на постійне місце проживання до іншої області України.

Контррозвідники спецслужби встановили факт її вербування окупаційними спецслужбами та отримали детальні свідчення жінки. Встановлено, що чиновниця не виконувала та не збиралась виконувати жодних дій на шкоду державній безпеці України.

СБУ наголошує, що громадянин України, якого змусили співпрацювати з іноземними спецслужбами, звільняється від кримінальної відповідальності за статтею 111 Кримінального кодексу України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади України про свій зв’язок з ними та про отримане завдання.

Share