Лікування бджолами

Апітерапія — лікування і профілактика захворювань продуктами бджільництва та живих бджіл.

Бджолоужалення із давніх-давен застосовували як традиційний метод лікування у Київській Русі. Вперше обґрунтував цей метод в офіційній медицині професор Академії лісового господарства Лукомський (у 1984 р.).

Перша половина минулого тисячоліття була періодом інтенсивного розвитку наукової бази застосування бджолоужалення. У 1959 році вчена рада Міністерства охорони здоров’я Радянського Союзу затвердила перший нормативний документ «Інструкцію для застосування апітерапії шляхом бджолоужалення». Корифеями апітерапії були Є.А.Лудянський і Б.М. Охоцький.

У Косівському районі апітерапію впроваджували в медичну практику за активного сприяння голови РДА Я.І.Шинкарука, коли головним лікарем Косівської ЦРЛ був І.В.Фазан. У 2012р. здійснилась моя 20-річна мрія — зареєстрували посаду лікаря народної і нетрадиційної медицини, відкрили кабінет. Лікування методом апітерапії отримали сотні людей. З 2012 по 2020 роки було проведено понад 60000 бджолоужалень безкоштовно, що дало можливість заощадити хворим понад 1 млн. грн. На території лікарні утримували пасіку на чотири бджолосім’ї, і бджолоужалення проводили цілий рік, незалежно від пори року.

Діюча речовина при апітоксинтерапії — бджолина отрута. Це секрет, який виділяють спеціальні залози, що є видозміненими придатками статевих залоз робочих медоносних бджіл. При ужаленні однієї бджоли виділяється від 0,2 до 0,8 мг отрути.

За своєю медико-біологічною суттю бджола схожа на одноразовий шприц з коктейлем унікальних ліків, які за своїм лікувальним потенціалом не мають аналогів у світі.

В бджолиній отруті виявили і вивчили понад 80 органічних і неорганічних біологічно активних речовин у вигляді феромонів, білків (ферментів), пептидів (поліпептидів), біологічно активних амінів, цукрів, ліпідів, амінокислот, мінеральних речовин.

Протипокази до апітоксинтерапії:

  • Непереносимість бджолиної отрути.
  • Гострі та хронічні інфекційні захворювання (період загострення).
  • Вакцинація (протягом одного місяця після щеплення).
  • Перенесені туберкульоз, гепатит.
  • Печінкова, ниркова, серцева та дихальна недостатності.
  • Злоякісні пухлини.
  • Діти до 5 років.
  • Вагітні.
  • Годування груддю.
  • Цукровий діабет 1-го типу (інсулінозалежний)

Захворювання усіх органів і систем є показом для лікування методом апітоксинтерапії. Обов’язковою умовою перед початком лікування є проведення дворазових біологічних проб з контрольним взяттям загального аналізу крові з формулою і загального аналізу сечі.

Лікування проводять за індивідуальними схемами. Лікар визначає місце та кількість бджолоужалень.

За період застосування апітоксинтерапії досягнули хороших результатів при лікуванні захворювань периферичних нервів, хвороби Рейно, розсіяного склерозу, перенесених інсультів, безпліддя, стенокардії, аритмії, облітеруючих захворювань судин, остеоартрозів, дегенеративно-деструктивних захворювань хребта, міозитів, ПМС (болючі менструації), простатитів.

На жаль, усе це було в ЦРЛ до запровадження реформ у системі охорони здоров’я. Реформа народної і нетрадиційної медицини призвела до закриття кабінету і скорочення посади лікаря народної і нетрадиційної медицини. Хоча в переліку лікарських професій у МОЗ України ця посада збережена. Надіюся і переконаний, що цю форму надання медичної допомоги буде відновлено. Аналогічна ситуація із гірудотерапією (лікування п’явками).

Микола Балаш,
лікар народної! нетрадиційної медицини, почесний апітерапевт України.
«Гуцульський край», №31, 31.07.2020 року

Share