Потрібні кредитні канікули — зателефонуйте до нашого банку

Маєте кредит, але через карантин не можете його погашати?

Розуміючи складність ведення бізнесу, а також необхідність вимушених відпусток громадян за власний рахунок в умовах карантину, Національний банк передбачив так звані «кредитні канікули» — особливий пільговий період обслуговування кредитів для населення та бізнесу в період дії карантину та після його завершення.

Здійснювати ці заходи Національний банк рекомендував усім банківським установам, щоб допомогти позичальникам, які постраждали від поширення коронавірусу та впровадження надзвичайної ситуації й карантину, пережити ці складні часи.

Перша частина пільгових умов — це відстрочення платежів за кредитами. Позичальники можуть сплатити їх вже після завершення карантину, а банки не будуть нараховувати штрафи чи пеню за невчасні платежі. Однак позичальники мають розуміти, що це — не прощення боргу, а відтермінування оплати тіла та процентів за кредитом. Відсотки продовжують нараховувати протягом карантину й після карантину їх треба буде сплатити.

Друга частина пільгових умов — це заходи для полегшення погашення та обслуговування боргу вже після завершення карантину. НБУ та інші банки розуміють, що бізнесменам і громадянам буде складно виплатити одразу всі платежі, що накопилися після карантину, особливо, якщо їх дохід постраждав від запровадження карантину. Тому НБУ рекомендував банкам, а банки вже активно пропонують своїм клієнтам реструктуризацію кредитів.

Громадянам, ФОПам і малому бізнесу банки можуть запропонувати зміну графіка платежів, звільнення від сплати тіла кредиту на час карантину з відповідним подовженням кредиту, капіталізацію відсоткових платежів тощо. Головне — реструктуризація не може передбачати погіршення умов кредиту. Для середнього та великого бізнесу банки застосовують індивідуальні підходи залежно від фінансового стану компанії і того, наскільки суттєво компанія постраждала від карантину.

Проте такі умови можуть отримати лише позичальники, які сумлінно сплачували кредит до 1 березня. Канікули не застосовують автоматично. Тому, якщо вам потрібні кредитні канікули, зверніться до свого банку. Але не їдьте до відділення, спілкуйтеся з банком он-лайн і бережіть себе! З усіх питань звертайтеся на «гарячу» лінію вашого банку.

Ваше питання не було вирішено? Телефонуйте на «гарячу» лінію Національного банку України за тел. 0 800 505 240 або надсилайте лист на електронну адресу nbu@bank.gov.ua

За повідомленням Косівської РДА.

Share