Будні військових очима історика — Назар Розлуцький спілкувався з косівчанами

У День Конституції жителі Косова мали нагоду незвичайно провести вихідний поспілкувавшись з автором книги «Нотатник мобілізованого» Назаром Розлуцьким. Презентацію видання організував Музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини.

Автор книги — уродженець Івано-Франківська. Колись, займаючись мандрівництвом, часто бував в Косові. Навіть, публікував статті на місцевому сайті Мапа Косів. Тож, представляти “нотатник” в Музеї Назару допомагав косівський колега та друг — журналіст Тарас Пасимок.

Назар Розлуцький за фахом історик, працює науковим співробітником в Музеї української діаспори (м.Київ). Нотатник став своєрідним підсумком перебування письменника на фронті в 2015–2016 роках. В цей час Назар служив у 55-й окремій артилерійській бригаді.

«Моя книга — це розповідь про те, як цивільна людина внаслідок обставин та власної позиції стала бійцем на війні. Я намагався максимально відверто описати все побачене і пережите мною» — розповів історик. Хоч служба в АТО тяжка та небезпечна, сторінки книги вражають оптимізмом, адже «Нотатник мобілізованого» – позитивний та життєрадісний, як і його автор.

Книга вже здобула визнання в читацьких колах — її презентували в Києві, Ірпіні, Харкові, Галичі, Івано-Франківську. Примірники книги вже є і у президентській бібліотеці. Надалі у планах — ширше представити «Нотатник» читачам сходу України.

Цікаво, що епіграфами до розділів книги стали поезії Сергія Жадана — одного з улюблених поетів Назара. Доповнюють розповідь фото з мобільного телефона та скрін-шоти постів у Facebook, які автор писав протягом служби в армії.

Книга — це не тільки розповідь про військові реалії, а й частинка допомоги нинішнім воїнам, адже весь прибуток від продажу «нотатника» відправляється на рахунок волонтерської організації «Сестри Перемоги», яка займається підтримкою Збройних Сил України.

За словами Назара Розлуцького, його книга не про війну і не про солдатів. Хоча і те й інше в ній присутнє. Це спогади одного з тисяч рядових бійців української армії про те, як він жив, чим займався і про що думав під час своєї служби.

Лідія Палій, науковий співробітник Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини (філії Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського)

Share