В Косівському музеї провели чайну церемонію

Немає нічого приємнішого, ніж випити горнятко гарячого ароматного чаю в холодну осінню пору… А тепер уявіть, що замість звичних чайних пакетиків з найближчого супермаркету, ви насолоджуєтесь справжнім елітним китайським чаєм.

Таку незвиЧАЙну можливість мали гості чайної церемонії, проведеної в Косові вперше. Ця подія відбулась в Музеї народного мистецтва та побуту Гуцульщини під час презентації косівського сайту «МапаКосів»

Веб-ресурс започаткували косівські волонтери Станіслав Михайлюк та Тарас Пасимок. Даний проект має на меті популяризацію пішохідного туризму в Карпатах та Україні. З таємницями проведення чайної церемонії присутніх ознайомив один із засновників проекту «МапаКосів», журналіст та мандрівник Тарас Пасимок. Допомагала йому колишня студентка КІПДМ ЛНАМ Марія Турянська – дівчина, що три роки поспіль перемагає в конкурсі на кращий дизайн обкладинок для відомої чайної ферми у китайській провінції ЮньНань, а тому також добре знає тонкощі чайної церемонії.

Під час презентації всі охочі мали можливість послухати розповіді Тараса про китайські чайні традиції та спробувати білий чай з порцелянових гайваней і піал, а також легендарних ісіньських глиняних чайників. Гості дізналися секрети неповторного смаку цього напою: яку воду слід використовувати, скільки разів можна заварювати та з якого посуду пити справжній китайський чай.

Організатор презентації Тарас Пасимок також поділився враженнями про свою нещодавню місячну мандрівку Карпатами, озерами та містами України. Досвідом мандрівництва за кордоном поділився ще один учасник заходу – косівчанин Олександр Бондаренко. Він побував на найвищих вершинах Європи – горі Казбек в Грузії та МонБлан у Франції. Розповіді мандрівника супроводжувалися яскравими фото та відеоматеріалами.

Такий незвичний захід організатори присвятили Міжнародному Дню туризму в Україні, а також шостій річниці існування волонтерського проекту «МапаКосів».

Приємною несподіванкою для музейників стали подарунки від проекту Тараса “Підпільна чайна” – елітний китайський зелений чай Те Гуань Інь, а також нова топографічна карта Косівського району, яка нещодавно побачила світ також завдяки старанням учасників проекту «МапаКосів».

На завершення презентації Тарас та Олександр виконали спільну музичну композицію на справжніх гуцульських інструментах – сопілці та дримбі. Такі відвідини музею залишили безліч позитивних емоцій косівчанам, а музейним працівникам ще й можливість посмакувати отриманим в подарунок якісним зеленим чаєм.

Лідія Палій, науковий співробітник музею

Share