У Косові відбулися громадські слухання

20 березня з ініціативи Косівського міського голови Юрія Плосконоса у залі засідань Косівської районної ради відбулися громадські слухання «Про діяльність організацій у сфері розвитку туризму». Незважаючи на те, що зустріч відбувалась у неділю, актуальність теми слухань є настільки значною і болючою для косівчан, що зал був повністю заповнений.

Щоб взяти участь у голосуванні (але не в обговоренні), учасники слухань повинні були мати при собі паспорт з пропискою жителя міста Косова (згідно з законом), а також пройти попередню реєстрацію. Загалом у зборах взяли участь майже 200 осіб, з них — 147 отримали мандати для голосування.

У порядку денному громадських слухань було три питання: виступи громадських активістів, представників організацій у сфері туризму; про організацію діяльності інформаційно-координаційного туристичного центру в Косові на базі приміщення комунальної власності; про результати діяльності громадських організацій у сфері розвитку туризму в Косові.

Спочатку до громади звернувся мер міста Юрій Плосконос, який повідомив, що пріоритетним напрямком розвитку міста він бачить саме туризм. Потім обрали головуючого слухань — М.В.Тригуб’яка, секретаря — Т.В.Дручків і лічильну комісію, до якої увійшли: Д.О.Фокшей, В.М.Данилюк, Р.Д.Лучук.

Згодом заслухали відомих діячів у галузі туризму Косівщини: голову кредитної спілки «Косівська» Оксану Довгун, громадського активіста, підприємця і гірського рятувальника Ростислава Мартинюка. Цікавими, сучасними та актуальними доповідями відзначилися косівчани Олег Луканюк, а також Тетяна Костинюк, яка розповіла про діяльність ГО «За покликом серця» у галузі туризму.

Найбільше дискусій та обговорень викликало друге питання — щодо створення інформаційно-туристичного центру на майдані Незалежності, в приміщенні комунальної власності, де розташоване ВУТ «Просвіта». Проти такого рішення виступили: керівник районного осередку «Просвіта» Богдан Глібчук, голова громадської ради Косівської РДА Анастасія Костюк, депутати міської ради Назарій Сорохан і Володимир Зузяк, члени «Просвіти», «Союзу Українок» та багато інших. Зважаючи на конфліктну ситуацію, було запропоновано компромісний варіант щодо тимчасового розміщення інформаційного центру в приміщенні «Просвіти», але керівництво ВУТ цю пропозицію відхилило.

Проте громада вирішила проголосувати про перенесення цієї організації до іншого рівноцінного приміщення комунальної власності в місті Косові: «за» — 137 голосів, «проти» — 1, утрималось — 9.

Також в ході обговорень і доповідей ГО, які взяли участь у слуханнях, було прийнято рекомендаційне рішення до сесії міської ради (хоча його і не було озвучено попередньо) — на черговому засіданні розглянути можливість надання вільного приміщення комунальної власності за адресою: вул. Незалежності, 53, для діяльності ГО «За покликом серця». Рішення було прийнято одноголосно.

Під час слухань багато реплік, коментарів і виступів присутніх жодним чином не стосувалися теми зборів, але в той же час — торкалися інших проблемних для Косова питань — забруднення міста сміттям, спалювання трави, виховання патріотизму серед молоді.

І хоча слухання тривали більше чотирьох годин і, на жаль, не обійшлись без традиційних для Косова взаємних звинувачень і суперечок, але будемо сподіватись, що такі збори громади з обговорення різних важливих питань стануть регулярними. Адже зв’язку між міською владою і громадськістю не було в Косові вже багато років, і люди часто не знають, що відбувається у їхньому рідному місті.

Варто зазначити, що повний відеорепортаж з громадських слухань записали журналісти громадського районного телебачення «Дримба ТВ».

Більше новин та важливих для громади оголошень про діяльність новообраної міської ради Косова читайте на офіційному сайті.

Тарас ПАСИМОК.
«Гуцульський край», №11, 25.03.2016 року

Share