Деякі питання визначення сукупного доходу сім’ї для окремих видів соціальної допомоги

20 грудня 2008-го року Кабінет Міністрів України прийняв важливе рішення щодо посилення соціального захисту громадян в умовах економічної кризи.

Втрата роботи громадянами внаслідок скорочення виробництва призводить до різкого зменшення сукупного доходу їх сімей, витрат на утримання дітей, унеможливлює своєчасну оплату житлово-комунальних послуг. Разом з тим, такі громадяни не набувають права на призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та житлової субсидії, оскільки ці види державної допомоги розраховуються на підставі доходу сім’ї за попередні шість місяців.

З метою наближення в часі набуття права на призначення соціальної допомоги і житлових субсидій для громадян, які внаслідок економічної кризи втратили роботу з незалежних від них обставин і визнані в установленому порядку безробітними, Постанова КМУ «Деякі питання визначення сукупного доходу сім’ї для окремих видів соціальної допомоги» від 20 грудня 2008 р. № 1084 змінила порядок обчислення сукупного доходу для сімей безробітних.

Урядовим рішенням встановлено, що за бажанням цих громадян сукупний дохід їх сімей для призначення всіх видів соціальної допомоги обчислюється не за шість місяців, як це передбачено чинним законодавством, а за три попередніх місяці. До сукупного доходу сім’ї замість заробітної плати за попередні місяці буде враховуватись розмір призначеної допомоги з безробіття у місяці звернення за призначенням допомоги.

При цьому, житлові субсидії, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям та державна допомога сім’ям з дітьми також призначатимуться на 3 місяці, а не на шість місяців, як це передбачено діючим порядком.

Застосування такого порядку обчислення сукупного доходу сім’ї дозволить забезпечити цержавну підтримку малозабезпеченим сім’ям для оплати житлово-комунальних послуг, утримання дітей вже у перші місяці після втрати членами сім’ї роботи внаслідок фінансової кризи.

Постанова Кабінету Міністрів України від 20.12.2008 № 1084 набере чинності з дня опублікування і буде діяти до стабілізації фінансово-економічної ситуації в Україні, але не пізніше ніж до 1 січня 2011 року.

В’ячеслав Галак,
заступник начальника відділу грошових виплат і компенсацій
управління праці та соціального захисту населення Косівської РДА

Share