14 грудня — День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Минуло 22 роки після найбільшої техногенної катастрофи в історії людства — аварії на Чорнобильській АЕС. Породжені Чорнобильською катастрофою проблеми стали важким тягарем для економіки України.

Управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації займається соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та наданням пільг, проводить соціальні виплати в межах фінансових можливостей держави і коштів, які передбачені держбюджетом на зазначені цілі.

В управлінні на обліку перебуває 177 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 63 дітей (в т.ч. 2 дитини-інваліди, інвалідність яких пов’язана з аварією на ЧАЕС), 21 інвалід, захворювання яких теж пов’язане з наслідками Чорнобильської катастрофи.

На реалізацію програм соціального захисту громадян цієї категорії за 11 місяців поточного року з обласного державного бюджету в район надійшло 201895 грн. Крім того, за рахунок коштів районного бюджету аптекам, стоматологічним закладам відшкодовано видатки на пільгове медичне обслуговування постраждалих (безкоштовний, продаж ліків і безкоштовне зубопротезування) в сумі 10700 грн.

Залишається проблемним питання медичного забезпечення чорнобильців, адже коштів на їх повне медичне обслуговування не вистачає. Заборгованість у районі із соціальних виплат пов’язана з недостатнім фінансуванням з державного бюджету і станом на 1 грудня 2008 року складала 22115 грн., в т.ч із щомісячної грошової допомоги на харчування дорослим — 18284 грн. та із щорічної допомоги на оздоровлення — 3832 грн.

За 11 місяців 2008 року надано путівки на оздоровлення 20 потерпілим дітям та трьом дорослим на загальну суму 44330 грн.

Відповідно до Указу Президента «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», було організовано обстеження матеріально-побутових умов найменш захищених сімей учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС для надання одноразової грошової допомоги за рахунок коштів обласного бюджету.

Найголовнішим пріоритетом діяльності при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС була і повинна залишатися людина. Варто докласти максимум зусиль, аби громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, постійно відчували піклування держави.

О. Нестерук,
головний спеціаліст управління праці
та соціального захисту населення.

Share