Шепіт — гірське село

Шепіт — село гірське, розташоване на сімнадцяти присілках. Від райцентру знаходиться на відстані понад 30 кілометрів. Добиралися туди на запланований захід приблизно годину. Зворотний шлях теж забрав стільки ж часу, бо дорога вкрай занедбана. День голови райдержадміністрації у цьому віддаленому селі припав якраз на одне з дванадцяти найбільших релігійних свят — Введення у Храм Пресвятої Богородиці, яке відзначали 4 грудня. Отож, була добра нагода поспілкуватися з людьми, почути про їхні біди і самим побачити, які турботи їх переймають.

Про приїзд голови райдержадміністрації Я.І.Шинкарука жителі Шепота знали, тому одні вже чекали, інші прийшли на зустріч після Служби Божої у церкві. Люди не оминули такої нагоди, бо ж не часто перша особа районної влади до них навідується. А тут про всі негаразди можна поговорити безпосередньо віч-на-віч, без запису у секретарки й черги у приймальні та ще й аби керівництво сільської ради почуло, що найбільше непокоїть їхніх односельців.

А бажання жителів Шепота не такі вже й недосяжні. Вони хочуть мати добрі дороги та надійне електропостачання. Якщо липнева стихія поруйнувала їхні дороги та мости, то дошкульні вітри — «шкодник» постійний: і прогнилі електроопори валить на землю, і підстанції з ладу виводить, бо лінія електропередач побудована ще в 70-их роках минулого століття, а ремівці не надто поспішають з ремонтом.

Всі ці зауваження депутати і члени виконкому висловили начальнику Косівського РЕМу В.Боднаруку. Валерій Яремович розповів, на яких ділянках проводиться планова заміна опор і запевнив, що РЕМ виділить 20 пасимків (бетонних приставок) для укріплення дерев’яних опор у найбільш вразливих місцях.

Голова райдержадміністрації Ярослав Шинкарук разом з керівниками районного рівня і сільським головою Галиною Ткачук побували у всіх закладах соціальної сфери села. Почали з ФАПу № 1. Приміщення старе, абсолютно непривабливе на вигляд. Збудували медпункт ще у 1968 році з дерева, яке розібрали зі старої радгоспної стайні. Тепер закупили матеріали, щоб зробити зовнішній і внутрішній ремонт ФАПу, хочуть його перекрити. Ярослав Іванович тут же звернувся до заступника головного лікаря Косівської ЦРЛ Д.М.Микитюка: «У вас у штаті є будівельник. Нехай прийде подивиться, що необхідно зробити. Треба взяти брезент і ЦЬОГО року накрити приміщення» Такою конкретною була вказівка голови РДА.

Наступним об’єктом відвідування була Шепітська ЗОШ І-ІІ ст. Але навіть дбайливе й господарське утримання (охайність і чистота всюди: на подвір’ї, в класних кімнатах, їдальні і невеличкій котельні) не приховує її поважного віку. Завідувач відділу освіти РДА В.Я.Козьменчук пояснив, що назріла потреба перекрити школу, подбати про нову столярку. Звісно, у цьому найвіддаленішому гірському селі мріють про нову школу не пише педагоги. Адже її 24 випускники зараз продовжують навчатися у 10-11 класах сусідньої Брустурівської ЗОШ І-ІІІ ст., бо їхня рідна — не дає повної середньої освіти. Голова райдержадміністрації Ярослав Шинкарук вважає, що доцільніше почати будівництво нової школи, ніж постійно вкладати кошти у косметичні ремонти старого приміщення.

Та найбільшою проблемою для гірського Шепота є вкрай незадовільний стан доріг. Ярослав Іванович Шинкарук побував на всіх напрямах, де здійснюють їх ремонт за рахунок державних коштів, що виділені на ліквідацію наслідків стихії. Був і на присілку Рунок, де необхідно збудувати міст, пообіцяв, що домагатиметься виділення додаткових коштів на його спорудження. Варто зазначити, що голові РДА довелося почути і суттєві нарікання людей на темпи та якість роботи підрядних організацій, що займаються ремонтом доріг у Шепоті. Для людей це дуже важливо, адже їхнім дітям доводиться щодня по 5-6 кілометрів ходити пішки цими дорогами до школи. Зауваження жителів села, усні вказівки голови РДА пильно занотовував до робочого записника завідувач організаційного відділу РДА Василь Книш. А Ярослав Іванович Шинкарук запевнив громаду Шепота, що влада в біді їх не залишить.

Ігор Сусак

Share