За екзотичними рослинами не треба далеко йти

Вони у достатній кількості є у розсаднику Національного природного парку «Гуцульщина».

Розсадник розташований на території Старокутського ПНДВ поблизу села Кобаки. Займає він поки що невелику площу всього 1,1 гектара. Раніше в ньому вирощували в основному лісовідновлюючі й лісоутворюючі породи: ялиця, смерека, дуб, бук, клен, явір (одним словом, різні) — для посадки лісу, але були невелика частка і декоративних.

Маємо тепер також деревця і для лісовідновлення, але перевагу віддаємо усе ж декоративним. Вони користуються величезним попитом як серед населення, так і організацій. Це й не дивно, бо маємо ми високоякісний і здоровий посадковий матеріал для озеленення площ, дворів обійсть шкіл, дитячих садків, адмінприміщень, приватних обійсть. На відміну від завезених з-за кордону, наші саджанці акліматизовані до наших умов, добре приживаються і ростуть на території України. Реалізуємо посадковий матеріал усім бажаючим, ціни на нього невисокі і доступні кожному.

Маємо приблизно вісімдесят видів декоративних дерев і кущів: різні туї (як за формою, так і за віком — вересковидну, колоновидну, пірамідальну юнацьку, шаровидну (є трьох видів), ялівці козачий, звичайний, колоновидний, кипарисовик (голубу форму, горіхоплідний), ялицю білу, тис ягідний, сосну корейську. Вирощуємо ми для живого плоту біля тротуарів бирючину, самшит вічнозелений.

Багато є у нас листяних дерев і кущів: вейгела, дейція біла махровидна, магнолія біла, троянди декоративні різних сортів у брике7 гах, гібіскус сірійський (мальва біла і червона), каштан, горіхи грецький і чорний.

За короткий період діяльності Парку нам вдалося уже виростити солідну кількість саджанців. Всього маємо більше ста тисяч готових для пересадки дерев і кущів різного віку.

Не обминаємо увагою і лікарські рослини. У даний час є у нас значні запаси ехінацеї і ромашки.

Поряд з розсадником — старий сад. Цього року ми його звільнили від старих і поламаних дерев, а на їх місце висадили 275 молодих деревець. їх усіх нащепив сучасними популярними сортами наш головний природознавець Іван Чернявський. І, що характерно, — аби хоч одна щепа не прийнялася: усі дуже добре прижилися.

Майстер розсадника Калина Семенюк якось щиро зізналася, що це якийсь незвичайний феномен, адже за 22 роки її роботи у даній сфері, вона вперше бачить, щоб таку велику кількість дерев нащепити, і щоб це все прийнялося.

Крім саджанців яблунь, готові запропонувати садоводам різні сорти груш, персиків, абрикосів, вишень, черешень. Маємо також кизил, смородину…

За допомогою працівників НПП «Гуцульщина» тепер кожен має можливість створити на своєму подвір’ї справжнє природне диво, яке здатне викликати почуття щастя та потребу знову і знову повертатися сюди.

Василь Пророчук,
директор НПП «Гуцульщина».

Share