Як «захистити» себе від людини із жезлом?

В зв’язку з прийняттям Верховною Радою України поправок до Закону, яким передбачено більш суворе покарання для порушників Правил дорожнього руху, ми запросили до розмови виконувача обов’язків начальника Косівського відділення ДАІ Михайла Тинкалюка.

Що треба знати, щоби законно відстояти свої водійські права? Як реагувати на дрібні зачіпки, якими діймає працівник ДАІ? Чи можна їх уникнути? Про це наша розмова з гостем редакції.

Михайле Федоровичу, коли може зупинити транспортний засіб працівник міліції?

— Згідно з розділом третім наказу Міністерства внутрішніх справ України від 30 червня 1998 року «Про заходи щодо поліпшення нагляду за дорожнім рухом та взаємовідносин міліції із власниками транспортних засобів», працівник міліції може зупинити транспортний засіб, якщо наявні ознаки, що водій порушив правила дорожнього руху, а саме: перевищив установлену швидкість руху, зафіксовану відповідними приладами, не дотримувався вимог дорожніх знаків, сигналів світлофорів та дорожньої розмітки^ порушив правила маневрування й обгону, не дотримувався правил зупинки та стоянки, неправильно переїжджав пішохідні переходи, перехрестя, залізничні переїзди, створював перешкоду руху спеціальних і оперативних транспортних засобів із увімкненими світловими й звуковими сигналами або автомобілям особливої норми з відповідним супроводженням, порушував правила перевезення пасажирів або вантажу, водій і пасажири легкового автомобіля не пристебнуті ременями безпеки, а водій і пасажири мотоцикла — без застебнутих мотошоломів.

Також працівник міліції має право зупинити транспортний засіб, якщо характер руху викликає підозру щодо спроможності водія керувати транспортним засобом, на транспортному засобі немає номерних (транзитних номерних знаків) чи талона про проходження технічного огляду, або останній є простроченим.

Причиною зупинки можуть бути певні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспорту, а також при потребі перевірити шляхові документи та документ водія, звірити реєстраційні дані, якщо отримано інформацію про правопорушення.

Можуть викликати зацікавленість працівників міліції транспортні засоби, що за зовнішніми ознаками (номерний знак, колір, марка, ушкодження та інші особливі прикмети) відповідають або схожі з орієнтуванням зацікавленого підрозділу внутрішніх справ про розшук особи, яка вчинила злочин із використанням подібного транспортного засобу чи викрала таке авто, поведінка або вигляд водія і пасажирів, стан вантажу вказують на їхню причетність до вчинення дорожньо-транспортної пригоди чи злочину.

Як здійснюється зупинка транспортного засобу?

— Працівник міліції’ під час контролю за дорожнім рухом повинен активно реагувати на всі порушення правил, передусім на ті з них, що стають основними причинами дорожньо-транспортних пригод. А зупинку транспортного засобу здійс’нюють жестом руки, жезлом або диском із червоним сигналом чи світловідбивачем. При цьому працівник міліції спочатку вказує на транспортний засіб, який повинен припинити рух, а потім на місце, де його слід зупинити. Жести працівника міліції повинні бути зрозумілими водіям і пішоходам.

Чи повинен водій виходити із транспортного засобу?

— Після зупинки транспортного засобу працівник міліції повинен негайно підійти до водія і відрекомендуватися. Для розмови з водієм не слід пропонувати йому вийти з автомобіля, крім випадків, коли перебування працівника міліції поруч з транспортним засобом, що стоїть, створює загрозу його особистій безпеці, необхідності усунути порушення чи звірити номери агрегатів та вузлів транспортного засобу із записами в реєстраційних документах, або коли є підстави вважати, що водій перебуває в нетверезому стані.

Які документи має право перевіряти працівник ДАІ?

— Такими документами є посвідчення на право керування транспортним засобом відповідної категорії та талон, що додається до посвідчення, реєстраційні документи на транспортний засіб. Якщо у транспортному засобі відсутній його власник — свідоцтво про право спільної власності на цей транспортний засіб чи тимчасовий реєстраційний талон.
Якщо на транспортних засобах встановлено проблискові маячки або спеціальні звукові сигнальні пристрої — дозвіл, виданий Державтоінспекцією МВС, а також поліс (сертифікат) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Михайле Федоровичу, а які права водіїв передбачені законодавством при зупинці транспортного засобу працівниками міліції?

— Безперечно, що водій має право знати причину зупинки, перевірки та огляду транспортного засобу особою, яка здійснює нагляд за дорожнім рухом та зупинила транспортний засіб, пред’явлення посвідчення її особи.

Наприклад, працівники ДАІ можуть встановити перевищення швидкості за допомогою спеціальних контрольно-вимірювальних приладів для визначення швидкості руху, так званих «фар»…

— Якщо водія звинувачують у перевищенні швидкості й додатково підтверджують своє обгрунтування показниками «фари», можна вимагати показати свідоцтво про прилад, яке має засвідчувати результати метрологічної перевірки. Коли термін свідоцтва прострочений або його вам взагалі не пред’явили, то це свідчить про несправність приладу, дані якого не можна брати до уваги.

Та якщо свідоцтво вам показали, працівник ДАІ не зможе довести, що дані показники «фари» було знято із швидкості руху саме вашого транспортного засобу, якщо їх не підкріплюватимуть, наприклад, відеозйомкою, яка б зафіксувала водночас показники «фари» та вашого авто.

Спасибі за розмову. Будемо сподіватися, що з неї водії дізналися багато корисної інформації.

Розмовляв з гостем редакції
Мирослав Лучко

Share