Проблеми та перспективи приватної медицини

Держава, яка не може забезпечити своїх громадян безкоштовним медичним обслуговуванням, повинна усувати перепони у розвитку приватної медицини і добровільного медичного страхування.

Не секрет, що сьогодні, незважаючи на реформування української економіки і перехід її на ринкову основу, сектор охорони здоров’я залишається поза цим процесом. Тому, на мій погляд, медичний бізнес в Україні — не самий вигідний об’єкт для вкладу грошей. І хоча багато лікарів мріють про такий бізнес, спроби реалізувати себе в цій галузі далеко не завжди закінчуються успіхом.

Одними із перших в приватному секторі вітчизняної медицини з’явилися стоматологічні клініки. На сьогодні вони складають 75% всіх приватних кабінетів та клінік. Ще 15% приватних медичних закладів — це діагностичні кабінети та лабораторії. Клініки лікувально-профілактичного профілю складають близько 5-10% приватних компаній сфери охорони здоров’я, і при тому, — це невеликі кабінети, орендовані на території великих державних клінік. Повноцінних приватних клінік в Україні існує не більше 50, серед яких великих нараховується близько 10. У відповідності до цього, конкуренція в приватній медицині нерівномірна: велика в стоматології, висока — в діагностиці, низька — серед ЛПЗ. Не треба забувати, що часто пацієнти хотіли би «платити дорожче, але офіційно, а не «в кишеню» лікарю, медичної сестри, санітарки, не маючи гарантій, що ця плата поліпшить якість лікування.

На мій погляд, перша суттєва перешкода для розвитку приватної’медицини — це недосконалість нормативних документів поряд із застарілим трактуванням однієї із статей Конституції України (ст. 49), згідно з якою медична допомога в нашій країні у державних закладах є безоплатною. Важливо також підкреслити, що державна (бюджетна) і недержавна охорона здоров’я можуть і повинні розвиватися разом. Очевидним є те, що не буває безоплатної медицини, а просто є різні джерела фінансування (бюджет, приватні гроші, страхування), але за все потрібно платити.

Г. Лаврук,
депутат районної ради, лікар

Share