Скажи наркотикам «Ні!»

Багато тисяч років тому люди звернули увагу на те, що деякі речовини мають особливий вплив на їхній стан — спричиняють галюцинації, заспокоєння, припиняють болісні відчуття, поліпшують сон, формують стан душевного комфорту, задоволення, емоційного піднесення. Вживання цих речовин найчастіше було пов язане з релігійними містеріями.

Якщо в минулих століттях їх використовували доволі рідко, то в XX ст. наркоманія розповсюдилася дуже широко, і головним чином у великих містах.

Багато людей вважають, що наркоманія — значно більше зло, ніж алкоголізм, і тому вже краще пити, ніж вживати наркотики. Насправді ж порівнювати, що жахливіше — черга алкоголіків з руками, що трусяться, чи декілька худих наркоманів — цілком безглуздо. Як би не здавалось дивним, але саме спроба позбавитись від тютюнової залежності призвела до першого спалаху зловживання наркотиками в Європі. Які ж фактори впливають на початок вживання наркотиків серед молоді?

Перш за все — мода, прагнення вписатися в те оточення, в ту компанію, яка важлива для молодої людини, цікава і де вживання наркотиків — норма. Можливо, молодь приваблює поширене помилкове судження, що вживання наркотиків — ознака сучасного способу життя.

Психологи вважають, що вживання наркотиків — одна із сходинок втечі від реального життя. Наступна — самогубство. Серед інших причин можна назвати:

  • погані стосунки в родині, з близькими і друзями;
  • антисоціальна поведінка та гіперактивність;
  • дружба з однолітками, які вживають наркотики;
  • зневага до школи, неуспішне навчання;
  • економічні та соціальні труднощі.

До яких наслідків призводять наркотики?

Вже через 2-3 роки вживання наркотиків буде повне виснаження організму. Людина втрачає здатність навіть до найменших фізичних і психічних навантажень. Настає передчасне старіння з ознаками слабоумства.

Повністю втрачають попередні почуття та інтереси, єдиною турботою стає добування наркотику будь-якою ціною. Настає остаточна моральна та інтелектуальна деградація — повний розпад особистості.

Чи можна вилікувати наркоманів?

Так, але вилікувати дорослого наркомана легше, адже підліток несформований психологічно. Але це не означає, що допомогти підліткові неможливо. Причина, через яку вилікувати його складніше, та ж сама, що й при алкоголізмі, — у дітей деградація протікає в 4 рази швидше, ніж у дорослих. Скажімо, людина, яка вперше спробувала наркотики після 20 років, до ЗО років стане невиправним наркоманом, але збережеться як особистість, а дитина, яка почала колотися в 13 років, до 23 років як особистість повністю деградує.

Майже у всіх містах України при звичайних поліклініках є наркологічні відділення, де надають медичну та психологічну допомогу анонімно і безкоштовно, що, безумовно, приваблює пацієнтів, які вирішили припинити вживати наркотики.

Давайте замислимось! Ви дізналися про шкідливість, якої зазнають організм, психіка від вживання наркотику. І подумайте про те, що чекає вас в майбутньому, якщо ви будете курити, пити спиртне і вживати наркотичні речовини.

Пам’ятайте: здоров’я, справжня радість життя і щастя не сумісні з тютюном, наркотиками і спиртними напоями. Людина, що всерйоз захопилася наркотиками, поступово потрапляє до злочинного середовища. Світ наркоманів та злочину жорстокий, і людське життя тут нічого не варте. Відомо, що наркоманам для здобуття грошей на наркотики доводиться красти, грабувати людей, продавати та займатися проституцією.

В Україні виробництво, зберігання, продаж, вживання наркотиків заборонені законом, ст. 307 КК України «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів» — караються позбавленням волі на строк від З до 8 років та ст. 310 КК України «Незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель — караються штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років». У наркоманів виникає велика проблема матеріальної залежності від тих, хто забезпечує їх наркотичними препаратами. Уникнути її практично не можливо.

Ніколи не підтримуйте стосунків із торговцями наркотиками. Законом суворо переслідуються навіть ті, хто виконує їхні дрібні доручення в якості плати. А в результаті — ув’язнення!

Тим, хто починає приймати наркотики, слід пам’ятати, що відмовитися від цієї звички буде не легко. У наркомана виникає психічна та фізіологічна залежність, він мріє тільки про те, як здобути нову дозу. Потяг до наркотиків не зникає за одну мить. Але з кожною новою дозою зупинитися стає дедалі складніше…

О. Буратинська,
провідний спеціаліст служби у справах дітей райдержадміністрації

Share