Відкрито персональну виставку Івана Марчука

4 вересня в Івано-Франківському художньому музеї відкрито персональну виставку І.Марчука.

На виставці представлено кілька десятків мистецьких творів автора, зокрема пейзажі, твори з циклів «Безмежність» та «Біла планета 1». У відкритті виставки брали участь широкі кола зацікавленої громадськості, мистецтвознавці, художники, представники управління культури облдержадміністрації, студенти.

З вітальним словом на відкритті виставки виступив голова обласної ради І.Олійник.

Іван Марчук є народним художником України, лауреатом Національної премії ім. Т.Г.Шевченка.

Походить мистець з Тернопільщини. Народився він у родині відомого ткача. Після закінчення школи вступив до Львівського училища прикладного мистецтва ім. І.Труша на відділ декоративного розпису (1951-1956 рр.). Після служби в армії продовжував навчання на відділі кераміки Львівського інституту прикладного мистецтва. У 1965-1968 рр. І.Марчук працював у Київському науковому інституті надтвердих матеріалів, а згодом на Київському комбінаті монументально-декоративного мистецтва. З 1984 року художник на творчій роботі.

До 1988 року творчість Івана Марчука не була офіційно визнана Спілкою художників, хоча він мав понад 15 експозицій у різних містах колишнього СРСР (перші виставки у 1979 і 1980 роках у Москві) — лише в 1988 році його прийняли у члени Спілки художників України. Приблизно з тисячі творів і майже 20 персональних виставок складається доробок художника.

З 1989 р. по 2001 р. проживав у Австралії, Канаді, США. Тепер живе та працює в Києві.

Мистець ділить свою творчість на п’ять періодів: «Голос моєї душі», «Цвітіння», «Пейзажі», «Портрет», «Абстрактні композиції». Твори кожного періоду відрізняються за стилем та малярською манерою. Замість звичайного мазка він винайшов спосіб нанесення на полотно найтонших цівок кольору, що створює дивовижне мереживо, завдяки якому добивається неймовірного світіння й мерехтіння кольору.

У жовтні 2007 року його включили до британського рейтингу «100 геніїв сучасності»; складеного консалтинговою компанією Creators Synectics.

А. Чемеринський,
головний спеціаліст управління
із взаємодії’ з засобами
масової інформації обласної
державної адміністрації

Share