Авантюра з референдумом зазнала краху

Оце вже справді «битому не спиться!». Як відомо, 4 березня 2007 року на території Косівського району за рішенням районної ради була спроба провести референдум, на якому виборцям пропонувалося відповісти на єдине запитання: «Чи згідні ви, щоб районна рада прийняла рішення (надала висновок) про погодження, надання земель лісового фонду 32271 га Національному природному парку «Гуцульщина»?».

Прокурор району на дане рішення подав протест, однак депутати районної ради, що ініціювали референдум, користуючись своєю більшістю в органі місцевого самоврядування, його відхилили. Після цього прокурор району звернувся у Косівський районний суд з позовом до Косівської районної ради, в якому просив визнати незаконним рішення «Про призначення місцевого референдуму». Але суд у задоволенні позовних вимог відмовив.

Справа дійшла до Львівського апеляційного адміністративного суду, який задовольнив апеляційну скаргу прокурора Косівського району і скасував постанову Косівського районного суду та рішення Косівської районної ради «Про призначення місцевого референдуму».

Здавалося б, до чого оцей весь «сир-бор», коли й так давним давно відомі результати так званого референдуму. Скринька відкривається просто. Комусь же треба тепер відповісти за викинуті на авантюру з референдумом та судовою тяганиною бюджетні гроші.

Тим більше, що за хитромудрими фразами, винесеними на референдум, приховувалися справжні наміри організаторів та ініціаторів заходу — відібрати у НПП «Гуцульщина» лісові угіддя і «роздерибанити» їх на свій розсуд і смак. Однак людей обдурити не вдалося — ті проголосували ногами, бо до виборчих урн прийшло лише 29,7 процента від загальної кількості громадян району, включених до списку тих, що мають право брати участь у місцевому референдумі. Тому, звісно, референдум визнали таким, що не відбувся, оскільки в ньому взяло участь менше половини громадян, внесених у списки для голосування.

Михайло Долішній

Share