Ігоря Пелипейко — його спадщину втілюємо в життя

14 серпня в Яворівській ЗОШ І—111 ступенів відбулася науково-методична конференція «Педагогічна спадщина Ігоря Пелипейка в гуцульській школі», присвячена 80-річчю від дня народження Ігоря Пелипейка.

Крім педагогів школи, у конференції взяли участь викладач Косівського інституту прикладного і декоративного мистецтва, заслужений працівник освіти України Аделя Григорук, колишня випускниця школи, кандидат фізико-математичних наук, доцент Марія Астаф’єва, працівники відділу освіти Косівської РДА — заступник начальника Наталія Волощук та головні спеціалісти Василь Лаврук і Оксана Лесевич.

Учасники конференції переглянули відеозапис виступу Ігоря Пелипейка на IX зльоті обдарованої учнівської молоді Гуцульщини. Затамувавши подих, присутні слухали голос Ігоря Аполлоновича, його мудрі слова-звернення до молодого покоління шанувати і вивчати надбання українського народу.

Директор школи Петро Лосюк, якому пощастило працювати разом з Ігорем Пелипейком у науково-дослідній лабораторії «Гуцульська етнопедагогіка і гуцульщинознавство» сказав, що Ігор Аполлонович був професійним філологом, неперевершеним знавцем вітчизняної і світової літератури, блискучим мовознавцем; він перекладав з англійської, німецької, французької та слов’янських мов. Був ботаніком і навіть орнітологом: знав кожну рослину, квітку і кожну пташину, закликав берегти їх.

Вагомою є педагогічна спадщина Ігоря Пелипейка. Разом із Петром Лосюком вони заклали організаційно-педагогічні основи розбудови гуцульської школи як регіональної української національної. Підготовлені орієнтовні багатоваріантні програми з гуцул ьщин оз навства, якими користуються педагоги Гуцульщини. Головне, що підготовлено і видано багате навчально-методичне забезпечення для вивчення гуцульщинознавства (понад 20 посібників, довідників, словників). Серед них «Плай» (книга для читання про Гуцульщину), «Флояра» (Хрестоматія з гуцульського фольклору), «Мій рідний край», довідники «Гуцульщина в літературі», «Населені пункти Косівщини», словник «Гуцульські говірки» (за ред. Я. Закревської), «Хрестоматія з гуцульщинознавства» (за ред. П. Лосюка), «Гуцульщина» (короткий довідник) П.Лосюка, «Гуцульська школа», «Гуцульщинознавство в українській національній школі» та ін.

Учителі школи Василина Корпанюк, Оксана Гримапюк, Марія Рибчук, Марія Рибенчук, Іванна Рибенчук, Світлана Шкрібляк поділилися досвідом використання педагогічної спадщини Ігоря Пелипейка при вивченні навчальних дисциплін та в позакласній роботі.

Завершилась конференція незабутніми спогадами про Ігоря Пелипейка тих, хто його знав.

Педагогічну спадщину Ігоря Пелипейка потрібно досліджувати, а, головне, втілювати в практику своєї роботи кожним вчителем.

Лідія Лесюк,
заступник директора
Яворівської ЗОШ
І-ІІІ ступенів

Share