Доля дає шанс

«Доля дає нам шанс, яким ми не можемо не скористатися», — такими словами розпочав свій виступ перед колегами — директорами загальноосвітніх шкіл і завідувачами дитячих дошкільних закладів району — начальник відділу освіти РДА Володимир Козьменчук.

Ця зустріч у сесійній залі районної ради відбувалася за майже надзвичайних обставин — керівників шкіл і дитсадків запросили в Косів у неділю, та ще й напередодні свята першого дзвоника.

Володимир Козьменчук пояснив причину такого «алярмового» збору освітян. Йому передувала селекторна нарада, яку проводила Прем’єр-міністр України. Юлія Тимошенко дала доручення керівникам шести областей, які потерпіли від повені, у надзвичайно стислі терміни подати документи про потребу коштів для будівництва, капітального ремонту та зміцнення матеріальної бази усіх навчальних закладів, які знаходятьсь на територіях, що віднесені до зони стихійного лиха. Усі населені пункти району, наголосив В. Козьменчук, до неї входять, тому кожен освітній та дошкільний заклад Косівщини отримав право скласти свій список.

Усього їх має бути три. Перший — це потреба у коштах для будівництва, другий — на капітальний ремонт і третій — на зміцнення навчально-матеріальної бази. Постанова КМУ № 765 від 27 серпня 2008 року роз’яснює механізм фінансування коштів на ліквідацію наслідків стихії. Начальник відділу освіти РДА повідомив присутнім, що, згідно з цим документом, для кожного навчального закладу буде відкрито окремі спеціальні рахунки в органах Державного казначейства, і розпорядниками цих коштів виступатимуть іхні керівники. Вони матимуть право складати і підписувати договори, право першого підпису платіжних документів і т. ін.

Володимир Козьменчук зачитав присутнім перелік шкіл, які включено у перший список, і наголосив, що йдеться про добудову і завершення тих об’єктів, які вже розпочато.

Другий список визначає потребу навчальних закладів району у проведенні капітального ремонту і реконструкції. В. Козьменчук передав освітянам прохання голови РДА Я.І. Шинкарука обов’язково передбачити кошти на благоустрій територій, зокрема подвір’я шкіл, ремонт або реконструкцію систем опалення, теплотрас, заміну вікон і дверей з метою енергозбереження, а також облаштування внутрішніх туалетів.

Третій список — це потреба у зміцненні навчально-матеріальної бази шкіл та дошкільних закладів. Йдеться про поповнення бібліотечних фондів, будівництво і облаштування спортивних майданчиків і залів, обладнання шкільних майстерень, шкільних кабінетів тощо.

Начальник відділу освіти РДА наголосив: «Складаючи ці списки, слід передбачити у них все необхідне для того, щоб забезпечити нормальне перебування діточок у наших школах». Цікава деталь: для використання наданих коштів не треба буде проводити тендери. Водночас, застеріг колег В.Козьменчук, це дужа велика відповідальність. Контроль з боку держави за правильним і раціональним використанням цих коштів буде дуже жорсткий.

Аліса Мудрицька

Share