Тарас Корпанюк — Спалах зорі

Радує те, що на небосхилі Косівщиии з кожним роком засвічуються нові зірочки юних талантів. Тішить своїм природним обдаруванням і вже помітними творчими здобутками різьбяр і скрипаль, цьогорічний випускник 9-А класу Косівської ЗОШ І -ІІІ ст. № 2 Тарас Корпанюк. Зачарований красою хлопчина живе в селі Вербовці. Впевнено, мов той птах, розправляє свої творчі крила під турботливою опікою батьків — провідних в нашому краї митців Петра Васильовича і Світлани Миколаївни Корпанюків.

У березні 2006 року Тарас пережив хвилини творчого піднесення. У виставковій залі Національної спілки майстрів народного мистецтва України в м. Києві він демонстрував свій творчий доробок поруч з батьками, які презентували своє рукотворне мистецтво. Він був наймолодшим учасником цієї виставки. Його роботам дав схвальну оцінку сам голова правління Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений діяч мистецтв України Євген Шевченко та заслужений діяч мистецтв Ніна Саєнко.

Виставку відвідав Президент України Віктор Ющенко. Він з цікавістю оглянув Тарасові тарілочки і рахви, що були позначені чистотою технічного виконання, вишукані у формі, оздобі й композиції. Віктор Андрійович мовив теплі вдячні слова на адресу юного, перспективного автора. Тарас не без хвилювання подарував високому гостеві одну з найкращих своїх рахв.

Є. Шевченко вручив Тарасові Диплом Великої Ради НСМНМУ, побажав гідно продовжувати різьбярські традиції славнозвісної Шкрібляківсько-Корпанюківської династії.

Тарасик народився 1992 року. Знаменно, що саме цього року виповнилося рівно 100 років від дня народження прадіда Тараса, видатного майстра різця Юрія Івановича Корпанюка. Уважно стежить за творчим зростанням свого внука дід з Вижнього Березова, відомий митець Микола Іванович Грепиняк.

Допитливий, до всього цікавий хлопчина багато знань і навичок почерпнув як від своїх батьків, так і від діда. Завдяки їхнім настановам, він пізнав основи композиції, формотворення та гармонійного співставлення різьблених й інкрустованих орнаментальних елементів і мотивів.

В домашній майстерні батьків Тараса є прекрасні портрети славнозвісних предків, родоначальників гуцульської різьби Шкрібляків-Корпанюків. Дивлячись з портретів, вони мовби надихають Тараса на постійну працю і творчий пошук. А він, у свою чергу, щодня «звітує» перед ними.

Хлопчина разом з батьками, створив на подвір’ї дивовижну казку з дерева і гірського каменю. Тут є чарівна гірка, де вирощують легендарну квітку — «едельвейс».

Минулого літа кінематографи з Японії знімали фільм про дивовижну майстерність і захоплюючий дивосвіт юного різьбяра. На їхнє прохання хлопчина грав гуцульських мелодій, яких навчила його Зоряна Кирилівна Романів. До речі, Тарас постійно грає у дитячому оркестрі гуцульських інструментів ансамблю пісні і танцю Косівської гімназії-інтернату. Своєю грою на скрипці він супроводжував цьогорічний захист дипломної роботи сестри Мар’янки в Косівському інституті прикладного та декоративного мистецтва. Як же він втішився, коли сестрі вручили диплом з відзнакою і присвоїли кваліфікацію бакалавра.

Тарас Корпанюк мріє вступити на навчання до Косівського інституту. Він серйозно, вдумливо готується до вступних іспитів. Наприкінці цього навчального року юний різьбяр брав участь в обласному конкурсі народних ремесел — у номінації «Різьба по дереву» і зайняв перше місце, отримав відповідний диплом.

Серце Тараса Корпанюка все більше полонять мистецтво традиційної гуцульської різьби та інкрустації, а також чарівні народні мелодії. Тож хай розквітає, розкрилюється і міцніє його молода сонячна муза. Хай він буде гідним слави своїх талановитих предків.

Іван Мисюк,
член Національної спілки
майстрів народного
мистецтва України

Share