Оксана Мельниченко: „Позитивні зміни намагаємося розвивати”

Другого липня працівники податкової служби Косівщини відзначали професійне свято. З нагоди цієї події ми запросили до розмови начальника ДПІ в Косівському районі ОКСАНУ МИХАЙЛІВНУ МЕЛЬНИЧЕНКО, яка розповіла нашому часопису про здобутки і проблеми Державної податкової інспекції в Косівському районі.

Оксано Михайлівно, що відбувається з податковою системою України сьогодні?

— Перш ніж відповісти на це запитання, хочу подякувати «Гуцульському краю» за можливість поділитися своїми думками, розповісти про здобутки податкової інспекції району, наші плани на майбутнє.

Податкова система сьогодні відіграє важливу роль в розвитку держави, адже переважну частину коштів, які надходять до Зведеного бюджету України, складають податки.

Аналіз роботи податкової служби за перше півріччя цього року свідчить, що механізм оподаткування ефективно функціонує і розвивається, незважаючи на те, що становлення податкової системи в Україні відбувається у складних умовах. Через економічну і політичну кризу, деформуючий вплив руйнівних інфляційних процесів на національні системи грошового і кредитного обігу, посилення бюджетного дефіциту та дефіциту платіжних балансів, розшарування населення та інші об’єктивні і суб’єктивні причини, податкова система не набула стабільності, має багато недоліків та протиріч. Потребує вдосконалення і правове регулювання оподаткування.

Варто наголосити, що податки відображають складні економічні відносини і тому мають бути адекватними цим відносинам, В іншому разі, вони не зможуть повною мірою виконувати покладені на них функції.

Останнім часом в Україні дуже гостро постають питання про розміри податкових ставок. Підприємці критикують їх за те, що вони надто високі і «тиснуть» на виробника, працівники бюджетної сфери — за те, що вони низькі і не дають змоги гідно платити за роботу; бухгалтери — за складність в розрахунках, фахівці податкової служби — за легкість, з якою, за наявності такого бажання, від сплати податків можна ухилитися. Це не дивно, бо немає ідеальних податкових систем, які б одночасно задовольняли населення , підприємців та органи влади, немає і бути на може. Незважаючи на ці та інші труднощі, наш невеликий колектив старається ефективно працювати в нинішніх умовах.

— Який внесок податківців Косівщини у наповнення бюджетної скарбниці?

— Своє професійне свято зустріли з вагомими результатами. За перше півріччя податкова служба району забезпечила 5 млн. грн. надходжень до Державного бюджету, додатково надійшло 1245000 грн. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження бюджетоформуючих платежів: ПДВ — на 402, 4 тис. грн. (41, 6 %), податку на прибуток — на 95, 2 тис. грн. (44, 1 %). До місцевого бюджету надійшло майже 11950000 грн., понад прогнозні завдання — 2060000 грн. При раціональному розподілі цих коштів вдасться досягти позитивних змін у соціально-економічному розвитку нашого краю.

Позитивна динаміка намітилася також в адмініструванні всіх платежів, які ми контролюємо. Ефективнішою стала контрольно-перевірочна робота. Використовуємо такий резерв наповнення бюджету, як стягнення податкової заборгованості. Одним із якісних показників роботи податкової служби є зменшення кількості звернень громадян, скарг та позовів до суду. Поряд з цим, практично за всіма позовами до ДПІ рішення прийняті на користь держави.

Великим здобутком ДПІ я вважаю налагодження партнерських відносин з підприємцями. Постійно працюємо також над підвищенням рівня культури обслуговування платників податків. Користуючись нагодою, хочу висловити велику вдячність усім тим, хто з року в рік сумлінно сплачує податки і не шукає різноманітних схем, щоб ухилитися від них.

— У роботі податкової служби є чимало проблем з наповненням бюджетів. Чи можете самі впоратися з ними?

— Звичайно, що ні. Розраховуємо на підтримку і співпрацю з боку влади, правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування, активну громадянську позицію об’єднань підприємців (спілок, асоціацій та ін.). Одним із першочергових завдань щодо наповнення бюджетів, на наш погляд, є впорядкування земельних відносин, ведення належного обліку земель, укладення договорів оренди і контроль за повнотою надходжень до бюджету земельного податку та орендної плати за землю, розширення бази оподаткування з місцевих податків і зборів.

— Яких змін слід чекати платникам податків у майбутньому?

— По-перше, змін у законодавстві — прийняття Податкового кодексу.

По-друге, соціально назріло застосування непрямих методів оподаткування. Це коли можна за характеристикою витрат громадян і суб’єктів господарювання.

— Оксано Михайлівно, ви очолили Державну податкову інспекцію в районі три роки тому. Чого вдалося досягти за такий невеликий період?

— Змінити імідж податкової служби, ставлення до неї з боку влади і платників податків. На мій погляд, вдалося поліпшити мікроклімат у колективі. Вдалося налагодити конструктивну співпрацю з органами місцевого самоврядування, дослухаємося цо думки голів рад і враховуємо їх пропозиції щодо залучення додаткових резервів наповнення бюджету. Збільшилися надходження до бюджетів. Є помітні зрушення у масово-роз’яснювальній роботі серед платників податків.

Позитивні зміни, яких вдалося досягнути, намагаємося закріпити і розвивати. Прагнемо, щоб успіхи податкової служби району були відчутними для жителів району, оскільки від наповнення бюджету залежить стан медичного обслуговування населення, робота закладів освіти і культури, комунальних служб, будівництво і ремонт доріг, підвищення добробуту жителів Косівщини.

— Другого липня в Україні відзначали День Державної податкової служби України. Що ви побажали колегам з нагоди професійного свята?

— Міцного здоров’я, щастя, добробуту, нових ідей та ініціатив, успіхів у роботі, щоб кожен новий день дарував їм радість життя, шану і повагу від людей.

Розмову записала Аліса Мудрицька

Share