«На відстані слова» — нова книжка Аделі Григорівни Григорук

Під такою назвою Косівське видавництво «Писаний Камінь» видало нову книжку Аделі Григорівни Григорук, до якої увійшли статті, рецензії, розвідки, творчі портрети, що розкривають особливості літературного доробку українських письменників: Тараса Мельничука, Омеляна Лупула, Богдана Радиша-Маринюка, Івана Андрусяка, Івана Бойчука, Миколи Близнюка та поетів Віктора Максимчука, Ольги Базалії.

Особливо цікавою є розвідка про народного педагога Івана Кузича-Березовського.

Відкриває книжку звернення до читачів і побажання автору Володимира Антофійчука —доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри журналістики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Аделя Григорівна вже давно вивчає творчість лауреата Шевченківської премії Тараса Мельничука, тому й свою статтю «Йдуть до мене гори понад Черемошем», опубліковану у «Віснику Львівської національної академії мистецтв», надрукувала у збірнику першою. У ній вона аналізує автобіографічні мотиви у творчості Тараса Мельничука, що стали для нього поштовхом до написання віршів.

У статті йдеться про громадську позицію Тараса Мельничука, його любов до батьківського краю, до України; про те, як він захоплено змальовує свою Гуцульщину і дивиться у майбутнє, як своїм життям хоче примножити добро і справедливість на землі. Аделя Григорівна намагається донести до читача думку про те, як мало ми ще вивчили творчість Т. Мельничука. У той же час, автор збірника сама наполегливо працює над популяризацією його творів. Цьому послужила і надрукована нею стаття у газеті «Літературна Україна» 21 липня 2005 року «Портрет князя в гуцульському колориті».

Цікавою є стаття «Літературний процес на Косівщині 90-х років XX століття та на початку ІІІ-го тисячоліття: спроба короткого літературознавчого огляду». Літературний процес у нашому районі в минуле двадцятиріччя дійсно не можна в одній статті повно оцінити і критично проаналізувати. Добре, що Аделя Григорук спробувала це зробити. Тепер залишається їй та нашим літературознавцям продовжити цю важливу справу.

Стаття «Цей полин і чебрець» присвячена 70-річчю від дня народження поета Богдана Радиша-Маринюка. В його віршах — виразна самобутність колориту, неповторна динаміка образів, благородне заглиблення в народну поетичну творчість.

Досить широко у збірнику представлена творчість дійсно народного поета Миколи Близнюка. Аделя Григорівна у 2005 році видала книжку «Микола Близнюк, Нарис творчості». Тож статті «Письменник і його світ», «Поезія Миколи Близнюка» є продовженням вивчення його поезії.

Скрупульозно Аделя Григорівна вивчає творчість Омеляна Лупула, письменника з Буковини. Особливо вабить О. Лупула східне мистецтво поетичного вислову. Його творчість представлена вісьмома збірками лірики, вісьмома книжками байок, чотирма книжками для дітей і двома томами вибраного. Найповніше письменник виявляє себе у байці, опублікувавши майже вісімсот творів цього жанру.

Книжка Аделі Григорівни Григорук «На відстані слова» є дуже корисною для вчителів та учнів загальноосвітніх шкіл, студентів-філологів, читачів, які цікавляться поезією, літературним процесом.

Володимир Моравський,
член Національної спілки журналістів України

Share