Культурно-духовний туристично-мистецький комплекс «Маєток Святого Миколая»

Історія виникнення ідеї проекту

Задум створення «Маєтку Святого Миколая» виник з подачі журналістів наприкінці 90-х років минулого сторіччя.

Свого часу цей проект започаткувала Яремчанська міська рада: виділила земельну площу, підготувала інвестиційні пропозиції. Ідею створення казкового містечка найулюбленішого дитячого святого активно відстоював уродженець Косівщини, екс-віце-губернатор Микола Шкрібляк. Протягом 2002-2004 років над цим питанням працював Національний природний парк «Гуцульщина». Але все, що робилося, так і не знайшло послідовного продовження на шляху до втілення масштабного проекту, який, без перебільшення, має загальнодержавну цінність та вагу. Разом з цим, бажання взятися за реалізацію проекту «Маєток Святого Миколая» виникало раніше, і не в одному куточку України. Але нікому не вдавалося зрушити таку велику справу з місця.

Практично з 2004 року над проектом «Маєток Святого Миколая» ніхто не працював. Новий імпульс цій ідеї дало заснування в березні 2006 року комунального підприємства «Маєток Святого Миколая» та підготовка спільно з Національною спілкою майстрів народної творчості України проекту Указу Президента України. Справжнім поштовхом стало підписання Віктором Ющенком у червні 2006 року Указу «Про заходи щодо відродження традиційного народного мистецтва та народних художніх промислів в Україні», в якому пунктом 4 б) передбачено створення в Івано-Франківській області туристично-мистецького комплексу «Маєток Святого Миколая».

Ініціативи КП «Маєток Святого Миколая», в першу чергу, були підтримані більшістю депутатів районної ради, а згодом — і депутатами обласної ради, які підтримали звернення до Кабінету Міністрів України та створення культурно-духовного туристично-мистецького комплексу «Маєток Святого Миколая» саме у Косівському районі. Івано-Франківська обласна державна адміністрація у серпні 2006 року видала розпорядження № 512 «Про проект створення туристично-мистецького комплексу «Маєток Святого Миколая», яким погодила виконання проекту на території саме Косівського району та визначила виконавцем даного проекту комунальне підприємство «Маєток Святого Миколая».

Першим кроком у практичній реалізації культурно-духовного туристично-мистецького комплексу «Маєток Святого Миколая» стала презентація проекту та урочисте відкриття першої споруди — каплиці Святого Миколая, освячення якої провели владики та отці-декани всіх християнських конфесій області. Урочистості відбулися 16-17 грудня в м. Косові та с. Черганівці, а продовжились передачею з каплиці Святого Миколая всім жителям та гостям району Вифлеємського вогню миру, який привезли активісти косівського осередку Національної скаутської організації’ Пласт в «Маєток Святого Миколая» до Різдвяних свят.

Щоденно ведеться й копітка «паперова» праця: листування з установами, організаціями, найвищими органами влади, зібрання погоджень та узгоджень виготовлення необхідної документації. Бажання долучитися до реалізації проекту та надати консультативно-методичну, організаційно-правову та іншу підтримку вже виявили Державна служба туризму і курортів, Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерство освіти й науки України, Міністерство фінансів та Міністерство економіки України. Також є попередні домовленості про участь в його реалізації деяких областей України.

Що таке «Маєток Святого Миколая»?

Серцевиною, своєрідним ядром Маєтку, мають стати об’єкти державної або комунальної власності, Їхнє головне призначення не передбачає отримання прибутку, тому для реалізації і діяльності цієї частини проекту необхідна державна підтримка. У процесі тривалого обговорення Косівська районна рада вирішила, що комунальна форма власності — найоптимальніший варіант, адже вона дозволяє залучати кошти з державного бюджету та інвестиції.

Головна мета проекту — культурне і духовне виховання молоді. Вивчивши досвід роботи містечок Санта Клауса і Діда Мороза, де все зводиться до індустрії розваг, де основними є атракціони й отримання прибутку від навали туристів, депутати одностайно вирішили — в самобутньому краї глибоких традицій за основу потрібно брати духовні, культурні та національні цінності. В «Маєтку Святого Миколая» діти й дорослі зможуть пізнати щось корисне, цікаве для себе.

Є домовленість з Міністерством освіти і науки про будівництво на території комплексу 12 шкіл різного ухилу. Класи, групи дітей (переможці різноманітних конкурсів, учні, які добре проявили себе у навчанні, творчості тощо) отримували б у нагороду путівки в «Маєток Святого Миколая». Тут школярі могли б відпочивати і пізнавати щось нове, одночасно навчаючись.

Наступний етап реалізації проекту передбачає створення на території комплексу представництв всіх регіонів України. їхня участь у проекті, який покликаний втілити найкращі задуми духовно-культурного виховання підростаючого покоління, молоді з усіх куточків України, має надзвичайне значення. Для кожної області планується виділення певної території для представлення на ній найкращих надбань у плані культури, духовності, традицій, мистецтва. Можливо, саме в «Маєтку Святого Миколая» дитина вперше відчує гордість за свою державу, побачить і зрозуміє, яка Україна велика, різноманітна, багата культурно і духовно.

Отже, основа проекту — патріотичне і національне виховання молоді. На основі культурних надбань України в «Маєтку Святого Миколая» школярі, дорослі туристи матимуть можливість долучитися до витоків духовності, яка притаманна саме цьому краю. Весь комплекс має бути побудований в національних традиціях. Такими мають бути і харчування для відвідувачів, й одяг працівників Маєтку. Навіть костюм Святого Миколая, над яким вже працював Косівський інститут прикладного і декоративного мистецтва, розроблений в національних традиціях.

Окрім шкіл і областей України «в мініатюрі», в «Маєтку Святого Миколая» буде створено культурно-мистецький центр: працюватимуть майстерні народної творчості, проводитимуться майстер-класи з традиційних народних ремесел і видів творчості. Під час відпочинку діти зможуть навчитися основних елементів вишивки, різьби, ткацтва, гончарства тощо. Є задум зробити українське село під відкритим небом. Це має бути пізнавальним для дітей, цікавим для дорослих.

У рамках реалізації проекту буде створено етнографічний музей, який мав би державну основу, зберігав унікальні реліквії народного мистецтва, пропагував його.

Ядро — основна культурно-духовна, навчальна і мистецька частина Маєтку — повинні бути державним і комунальним. Решта — все те, що має похідне значення, може бути приватним, відомчим тощо.

Окрім духовного змісту, цей проект може і повинен бути прибутковим. На сьогоднішній день він є стратегічним в соціально-економічному розвитку Косівського району, єдиним багатством якого є ліси, сприятливі екологічні умови, працьовиті й талановиті люди, культурні та духовні надбання, автентичність.

На сьогоднішній день молодими місцевими художниками-дизайнерами розроблені унікальні ескізи (див. на фото) архітектурного і ландшафтного планування «Маєтку Святого Миколая». Вони поєднали сучасні вимоги з прадавніми традиціями, запропонувавши оригінальне поєднання дерева, скла, каменю. Усі об’єкти мають бути неповторними і привабливими, комфортними. Деякі з цих ескізів настільки цікаві та оригінальні, що збудовані за ними споруди матимуть самостійну мистецьку цінність — наприклад, церква Святого Миколая у вигляді сльози. У центрі містечка майстрів буде встановлено ялинку, майстерно викладену зі скульптурок лелек, які «збираються злетіти».

Протягом 2006 року велася копітка «паперова» праця: готувалися ескізи, шліфувався сам проект, механізми взаємодії, фінансування, інвестування. Зараз є практично всі погодження районного й обласного рівнів. Триває підготовка відповідних документів для представлення їх на розгляд Кабміну, без яких неможливо виготовити проектно-кошторисну документацію на будівництво.

Фахівці розрахували основну програму — будівництво духовно-культурного центру (без робіт, виконаних представництвом областей) — на п’ять років.

Заручаємось підтримкою!

Косівська районна рада, районна державна адміністрація, комунальне підприємство «Маєток Святого Миколая» звернулися до всіх регіонів України з проханням активно долучитися до реалізації загальнодержавного проекту «Культурно-духовний туристично-мистецький комплекс «Маєток Святого Миколая». Чекаємо пропозицій, критичних зауважень, свіжих ідей, викладення особистого бачення розвитку, ролі та перспектив цього масштабного проекту.

Тільки разом ми зможемо перетворити даний проект у реальність!

Іван Гаврилків,
директор комунального
підприємства «Маєток Святого Миколая»,
депутат районної ради.

Share